4000 участници се събират на тракийския фолклорен събор “Богородична стъпка”

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

4000 участници ще се включат в единадесетия тракийски фолклорен събор “Богородична стъпка”, който започва на 27-и август в курорта Старозагорски минерални бани. Поради големия интерес от няколко години събитието се провежда в рамките на два дни, а фолклорни звучи и ритми ще владеят пространството от 8,30 сутринта до 19,00 вечерта през почивните дни. Над 200 творчески формации и индивидуални изпълнители са заявили участие в събора, разказа за “Агрозона” Диана Атанасова, началник на отдел “Култура” към община Стара Загора. Общината и кметство Старозагорски минерални бани са сред главните организатори на събитието. То има за цел да утвърди Старозагорските минерални бани не само като балнеоложки  център, но и като привлекателна туристическа дестинация с много културни събития. В курорта се намира природният феномен Богородична стъпка. Районът на Стара Загора е известен и с римските бани, най-старите в Европа медни рудници, богатото културно наследство.

Към събора, в който ще има автентични изпълнения на песни, танци и обреди от участниците от различни краища на страната, ще има съпътстваща програма. Над 50 приложници ще се включат в “Улица на занаятите”, организаторите са предвидили и трета сцена – “Селският двор – добра среща”. Там ще бъдат направени възстановки на обичаи, ще бъдат показани и традиционни за българската кухня ястия. Прабългарска школа “Багатур” ще направи демонстрации на обреди, свързани с живота на траки и прабългари. За най-малките ще се проведат детски творчески работилници с участието на Детски кът от Етнографския музей на открито “Етъра”. Осезаемо е и присъствието на тракийско дружество “Одринска епопея”, съорганизатор на форума.

В рамките на фолклорния събор са предвидени и раздумка на билков чай и ръжено кафе, фото работилници, хоротеки, уроци по народни танци. Безплатна атракция за всички посетители ще е посещението на природния феномен Богородична стъпка.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама