4000 участници се събират на тракийския фолклорен събор “Богородична стъпка”

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

4000 участници ще се включат в единадесетия тракийски фолклорен събор “Богородична стъпка”, който започва на 27-и август в курорта Старозагорски минерални бани. Поради големия интерес от няколко години събитието се провежда в рамките на два дни, а фолклорни звучи и ритми ще владеят пространството от 8,30 сутринта до 19,00 вечерта през почивните дни. Над 200 творчески формации и индивидуални изпълнители са заявили участие в събора, разказа за “Агрозона” Диана Атанасова, началник на отдел “Култура” към община Стара Загора. Общината и кметство Старозагорски минерални бани са сред главните организатори на събитието. То има за цел да утвърди Старозагорските минерални бани не само като балнеоложки  център, но и като привлекателна туристическа дестинация с много културни събития. В курорта се намира природният феномен Богородична стъпка. Районът на Стара Загора е известен и с римските бани, най-старите в Европа медни рудници, богатото културно наследство.

Към събора, в който ще има автентични изпълнения на песни, танци и обреди от участниците от различни краища на страната, ще има съпътстваща програма. Над 50 приложници ще се включат в “Улица на занаятите”, организаторите са предвидили и трета сцена – “Селският двор – добра среща”. Там ще бъдат направени възстановки на обичаи, ще бъдат показани и традиционни за българската кухня ястия. Прабългарска школа “Багатур” ще направи демонстрации на обреди, свързани с живота на траки и прабългари. За най-малките ще се проведат детски творчески работилници с участието на Детски кът от Етнографския музей на открито “Етъра”. Осезаемо е и присъствието на тракийско дружество “Одринска епопея”, съорганизатор на форума.

В рамките на фолклорния събор са предвидени и раздумка на билков чай и ръжено кафе, фото работилници, хоротеки, уроци по народни танци. Безплатна атракция за всички посетители ще е посещението на природния феномен Богородична стъпка.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА