Едва 400 хил. домакинства у нас консумират пъстърва поне един път в годината. Това се посочва в годишен доклад на ИАРА. Видът заема 13 % от общото потребление в страната. По последни данни средната консумация на домакинство е 6, 3 кг., а на човек – 2, 6 кг.
Пъстървата се нарежда на второ място след шарана и като най- ловена риба в страната, заемайки 12 % от общия улов. Едно семейство лови около 17 кг. от вида на година. Средно на домакинство общо консумацията, получена чрез риболов, е 1.125 кг, а средно на лице – 0.469 кг.
При по- ниски цени 14 % от хората ще започнат да си купуват пъстърва, докато шаран биха яли 45 %.
Като цяло около две трети (64%) от домакинствата, които ядат риба, споделят, че биха увеличили консумацията, ако цените се понижат. Прави впечатление, че по-голямата част от тях възнамеряват да увеличат продукта, ако цените се понижат с повече от 5%.
Същевременно най-ниско проникване от 16-те ценни вида е регистрирана при черния амур и руската есерта, където относителният дял на домакинствата, които са посочили, че са консумирали тези видове риба, е под 0,1%. Нисък е и делът на ядящите барамунди и африкански сом – едва 0,2% от домакинствата (за всеки вид).