Любителите на сиренето, имат още една причина да му се наслаждават. Според изследователи консумацията на около 40 г сирене ежедневно може да намали риска от сърдечни проблеми и удар.
Тези нови открития идват след анализ на 15 проучвания, които се фокусират върху ефектите от приема на сирене върху риска от сърдечни заболявания, съобщава medicalnewstoday.com
Работата на съавтора Ли-Куанг Уин, който е част от Департамента по хранене и хигиена на храната към Университетското училище по обществено здраве в Китай, и колегите му докладват резултатите от труда си в Европейския журнал по хранене.
Сиренето e една от любимите храни като през 2015 г. средният американец е похапвал около 16 кг, най-предпочитаните видове били чедър и моцарела.
Млечният продукт съдържа полезни за тялото вещества като калций, цинк, витамини А и В12. Консумацията му обаче трябва да е умерена, тъй като то има високо съдържание на наситени мазнини, които могат да повишат нивата на холестерол и това да вдигне риска от проблеми със сърдечно-съдовата система. Според новото проучване обаче похапването на 40 г сирене могат да имат всъщност положителен ефект.