4,8 млн. лева грант получава БГ компания за производство за насекоми

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

Проектът предвижда мрежа от фабрики за биоконверсия към земеделски и индустриални обекти

„Насекомо“, водеща биотехнологична компания в България и Европейския съюз,  отличена  от ЕК за проекта „Насекомо 3Б: Данни, роботи и насекоми за кръгова биоикономика” с Печат за високи постижения, е сред 12-те иновативни български компании, които ще получат грантова подкрепа за по-нататъшно развиване на прогресивни продукти и услуги, съобщават от компанията.

Проектът на „Насекомо“ получи отличието на ЕК през 2022 г. и след успешно премината процедура бе одобрен за първата национална подкрепа на малки и средни предприятия, отличени с Печата. От общата сума на финансовата подкрепа, която възлиза на над 34 млн. лв. за всички 12 одобрени компании, „Насекомо“ е с грант от  4 884 611 лв.

Печатът за високи постижения е част от наднационалния механизъм на Европейската комисия за подкрепа на пробивни иновации, специално предназначен за малки и средни предприятия. Изпълнява се от Европейския иновационен съвет като част от рамковата програма на ЕС за наука и иновации “Хоризонт Европа”. Селектираните проекти, за които финасирането не е достигнало, получават знак за високо качество и иновативност, който има силата на препоръка към националните финансиращи програми да подкрепят съответните проекти, оценени като такива с висока добавена стойност за европейската икономика. В България първата такава национална подкрепа се реализира през месец май‘2023 г. в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост.

Със средствата от настоящия грант „Насекомо“ ще финансира първия етап от осъществяването на визията за международна мрежа от фабрики за биоконверсия, които ще се изграждат към земеделски или индустриални обекти, предпочели да усвояват устойчиво вторичните суровини от производството си. За целта „Насекомо“ ще осигурява на фабриките нужните им количества ларви от насекомото Hermetia Illucens – безвредно и  безопасно насекомо, което в периода си на муха не се храни, няма храносмилателен тракт и живее само няколко дни, докато се възпроизведе.

Когато бъде изградена в пълния й мащаб, мрежата от ферми за биоконверсия ще спестява 560 000 тона дива риба от превръщането й в рибно брашно и ще допринесе за намаляване на зависимостта на Европа от внос на соя за фураж. Също така, веднъж създадена, тя ще спомогне за намаляване на въглеродните емисии в Европа с 430 000 тона годишно.

Амбициозната визия на „Насекомо“ предполага високи инвестиции в технологии за новозараждащата се насекомна индустрия. Компанията работи върху техническото управление и дигитализация на процеса на отглеждане и биоконверсия така, че да постигне максимална автоматизация, прецизност и ефективност. „Насекомо“ вече притежава редица международни патенти за роботизирани решения за индустриално отглеждане на насекоми, което й дава технологично предимство пред конкурентите й от други страни.  Интерес към техологиите на „Насекомо“ проявяват инвеститори от цял свят. Целта на компанията е да предлага на индустриалците решения от ново поколение – биобазирани безотпадни технологии.

Договорът за грантово финансиране на „Насекомо“ ще е за период от 2 години, казват още от компанията.

Протеинът, придобит от ларвите на Hermetia Illucens, се използва като добавка за фуражи. Той е ценна съставка в храната на селскостопанските животни, тъй като е естествена част от тяхната храна. Също така, успешно може да замести най-използваните в момента добавки от соя или рибно брашно в храната за домашни любимци. Протеинът от насекоми е една от най-ценните съставки и за индустриалното отглеждане на различни аквакултури, коментират от „Насекомо“.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements