Внесли сме 33 хил. тона растителни мазнини

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
1 Минути

Общото количество растителни мазнини, които са внесени в България е 33 хиляди тона. Това става ясно от думите на изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев по време на Съвета по животновъдство, проведен през юни. От тях в млекопреработвателните предприятия са постъпили 11 хил. тона. Според статистика на агенцията само в една мандра са вложени 5 хил. тона. В същото време се повишава потреблението в заведенията за обществено хранене.

През 2017 г. у нас са произведени над 14 хил. тона имитиращи продукти, а до 30 май са употребени 8 хил. тона. За този период са произведени 206 хил. тона млечни продукти, а до 30 юни 120 хил. тона.

Производителите на мляко се притесняват кой ще контролира спазването на тази част от Наредбата за млечните продукти, която определя, че “млечен продукт е този, който в своето съдържание съдържа 80% сурово и 20% добавено сухо мляко”.

За спешна среща с цел въвеждане на мерки за контрол в тази ситуация настоява и Димитър Зоров, който настоява да се коментира също така ценообразуването и нелоялната конкуренция отвън.

Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА