Общото количество растителни мазнини, които са внесени в България е 33 хиляди тона. Това става ясно от думите на изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев по време на Съвета по животновъдство, проведен през юни. От тях в млекопреработвателните предприятия са постъпили 11 хил. тона. Според статистика на агенцията само в една мандра са вложени 5 хил. тона. В същото време се повишава потреблението в заведенията за обществено хранене.
През 2017 г. у нас са произведени над 14 хил. тона имитиращи продукти, а до 30 май са употребени 8 хил. тона. За този период са произведени 206 хил. тона млечни продукти, а до 30 юни 120 хил. тона.
Производителите на мляко се притесняват кой ще контролира спазването на тази част от Наредбата за млечните продукти, която определя, че “млечен продукт е този, който в своето съдържание съдържа 80% сурово и 20% добавено сухо мляко”.
За спешна среща с цел въвеждане на мерки за контрол в тази ситуация настоява и Димитър Зоров, който настоява да се коментира също така ценообразуването и нелоялната конкуренция отвън.