300 дка овощни насаждения в Шумен са със 100% щети след градушката

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Градушката в района на Шумен е нанесла най-големи щети на пшеницата

Градушката в района на Шумен е нанесла най-големи щети на пшеницата, заяви за БТА Силвия Аврамова, временно изпълняващ длъжността директор на Дирекция “Аграрно развитие” към Областна дирекция “Земеделие”. Тя поясни, че най-силна е била градушката на 12 юни в района на Шумен и шуменския квартал “Дивдядово”.

Имаме данни за 100% щети за 300 декара овощни насаждения, с унищожена продукция в землището на Шумен, допълни Аврамова. Отделно за квартал “Макак” имаме сигнали за унищожени площи с царевица и слънчоглед, но в момента не знаем в какъв размер. В землището на село Мадара имаме сигнал за около 500 декара царевица, унищожена на 50% от градушката. За землището на Градище, Новосел и Лозево също има сигнали. По първоначални данни има сигнал за Лозево за земеделски производител с 4500 декара пшеница и ечемик с около 50%  щети на площите, поясни Аврамова.

В село Васил Друмев има сигнал за царевица и слънчоглед общо около 450 декара, с щети на 50% за продукцията, сигнал от друг земеделски производител за пострадали около 2500 декара пшеница. И за Овчарово имаме сигнал, но нямаме данни като култура и процент какво е засегнато от градушката, добави Силвия Аврамова.

В село Царев брод е имало дребна градушка, няма данни за поражения до този момент, каза тя. За село Мадара има съмнения за пострадал блок от 140 декара, но нямаме окончателна информация. В шуменския квартал “Дивдядово” по първоначални данни са пострадали за 1100 декара царевица и 300 декара пшеница, като за пшеницата е над 80% поражението, може и да е на 100% да е унищожена продукцията, поясни Аврамова.

В Шумен от друг земеделски производител е подаден данни за 1100 декара пшеница, между 70% и 100% унищожени от градушката. В село Дибич също има засегнати площи – около 200 декара пшеница по първоначални данни от земеделски производители. В момента тече седемдневен срок за подаване на заявленията за пострадалите от бурята площи в общинските служби по земеделие, допълни Силвия Аврамова.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама