30 лв. такса за бране на 200 кг диви боровинки в парк Рила

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

30 лв. такса за 200 кг диви боровинки е платил берач в национален парк Рила. Стойността на разрешителното за събиране на 100 кг малини е 4 лв. Със Заповед на директора на Дирекция „Национален парк „Рила“ вече е утвърден Годишен план за събиране на лечебни растения за стопански цели на територията на Национален парк “Рила” през 2018 г.

С плана са определени местата и количествата за събиране на билки от лечебни растения по вид лечебно растение и вид билка, като разрешеният период за извършване на дейността на територията на НП “Рила” е от 30.07.2018 г. до 31.10.2018 г.

За издаване на разрешително за събиране на лечебни растения, лицата подават заявление по образец в офиса на съответния парков участък или в Централния офис на Дирекцията и заплащат таксата за съответния вид лечебни растения и за количеството. Таксата е съгласно Тарифата за таксите, които се заплащат за разрешените ползвания в защитените територии – изключителна държавна собственост.

По време на извършване на дейността, лицата са длъжни стриктно да спазват режима и нормите в Национален парк „Рила“ според Закона за защитените територии, Закона за лечебните растения, Плана за управление на НП „Рила”, изискванията по противопожарна безопасност, указанията на длъжностните лица и условията посочени в разрешителното.

Повече информация може да намерите ТУК в рубрика “Административни услуги”, Годишен план за събиране на лечебни растения за стопански цели на територията на Национален парк “Рила” през 2018 година.

ЕТИКЕТИ:
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама