В специална програма са записани осем мерки, с които изделията ще станат по-разпознаваеми
30 години доказана история на производство ще е необходима към момента на подаване на заявката за признаване на „регионален традиционен продукт“ и „местен традиционен продукт“, които се произвеждат от типични за региона съставки и по традиционен начин, е записано в Програмата за местни традиционни и регионални традиционни продукти, публикувана от земеделското министерство.
Обхватът им включва всички селскостопански стоки и храни, предназначени за консумация, в това число и рибни изделия, вина, ароматизирани лозаро-винарски продукти и такива на основата на плодови вина и оцети и спиртни напитки.
Целта на програмата е остойностяване на потенциала на тези продукти и засилване на връзката им с общностите с оглед развитие на местната икономика и аграрния отрасъл. Тя ще даде импулс за развитие и утвърждаване на регионални традиционни и местни характерни продукти. Това ще подпомогне социално-икономическия растеж на българските региони и общини и ще допринесе за повишаване на разпознаваемостта на изделията. „Проектът подчертава значението на характерната българска храната и кулинарната идентичност, като важен елемент от цялостния облик и имидж на страната“, заявиха от земеделското министерство. Програмата ще се прилага на територията на цялата страна. За изпълнението й са разработени осем мерки, като към всяка от тях са разписани съответни дейности. Документът включва и индикативен План за действие за периода 2021-2031 г. Пълният текст може да бъде намерен на: https://www.mzh.government.bg/bg/normativni-aktove/proekti-na-normativni-aktove/proekt-na-programa-za-mestni-tradicionni-i-regiona/ , като в срок от 30 дни могат да бъдат изпращани мнения, коментари и препоръки.