И без да е специалист по храненето, всеки може да каже, че разнообразната храна е ключът към доброто здраве. Колкото и разнообразна да е тя, ако тялото ни не усвоява добре витамините и минералите от нея, няма как да постигнем оптимално здраве. Оказва се, че ни нивото на усвояването им може да варира от 10 до 90% в зависимост от това каква е възрастта ви, приемате ли някакви добавки или лекарства, какво е общото ви здравословно състояние, дали приемате дадена храна в комбинация с друга, както и дали и как е обработен продуктът.
Ясно е правилото да се предпочита винаги прясна и непреработена храна с ясен произход. Има обаче и още 5 хитринки, които могат да подобрят усвояването на полезните вещества в храната.
- Яжте ананас или папая – в тях се съдържат храносмилателни ензими, които попринцип тялото си произвежда, но понякога има нужда дейността му да бъде подпомогната.
- Консумирането на храни, богати на пробиотици, спомага за производството на ензими, които подпомагат храносмилането и усвояването на храната. Такива храни са тези, които са преминали процес на ферментация – кисело зеле, кефир, кимчи и кисело мляко.
- Храните, богати на витамин С, спомагат за по-добро усвояване на желязото, витамините от група В се усвояват също по-добре в комбинация с храни, съдържащи витамин С и ненаситени мазнини. Приемът на полезни мазнини като цяло благоприятства усвояването на мастноразтворимите витамини.