По време на пандемията всички търсят здравословните ползи в отделните продукти
– Гн Пападимитракос, има ли храни, които се влияят от модните тенденции? Кои са те? Промениха ли се навиците на хората относно храната?
Храненето ни определено се влияе от модните тенденции. А самите тенденции в храненето възникват въз основата на 4 основни фактора – популярна култура, агрикултура, шеф готвачи и здраве.
Да вземем за пример тенденцията за отричане и избягване на глутена. Тя е повлияна както от популярната масова култура, така и от агрикултурата (основно интересите на производителите на безглутенови култури) и разбира се от чувствителността на потребителите на тема здраве… Какво се случва, когато тези фактори се комбинират? Създава се тенденция, която целенасочено се подхранва и влияе върху избора ни на храни. Конкретно тази тенденция доведе до отричането на основна храна като хляба…
По подобен начин модерните тенденции се отразяват и на други основни храни като млякото, сиренето и месото. За съжаление, хората са по-склонни да се доверят на модерното за деня, а не на науката, когато говорим за хранене и често изключват от менюто си цели групи храни или включват труднодостъпни продукти, само защото “така е модерно” или защото “някой така каза”…
– Как коронавирусът промени храненето на хората? Забелязвате ли промяна и във възприемането на самата храна?
Днес всеки има своя собствена позиция относно това кое е полезно и кое не и целенасочено търси или избягва конкретни храни. Колкото и да са различни позициите на отделните хора относно храненето и конкретни храни през последната година на пандемия между всички тях има нещо общо. Какво е то?
Разностранните позиции се обединяват от всеобщото търсене на здравословни ползи в отделните храни или казано по друг начин – в търсенето на храни, подобряващи конкретни функции в организма.
По данни на иновативната платформа за пазарни проучвания в сферата на храненето Tastewise:
- интересът и търсенето на потребителите към храни и напитки, повишаващи имунитета нараства с 23% всеки месец в края на 2020 година.
- Интересът към храни и напитки, съдържащи конкретни витамини и пребиотици се покачва със 7%
- Интересът към храни и напитки, благоприятни за здравето на червата е по-висок с цели 40% спрямо предходната година.
- Интересът към успокояващи храни, допринасящи за справяне със стреса и напрежението или най-общо казано към “храни за настроение”, расте общо с 18.6%.
– Предвид динамиката на ежедневието трябва ли да се промени и храненето ни и в каква посока? На какви групи храни трябва да се залага в днешно време?
Сега е по-важно от всякога да поддържаме в отлична форма естествените защитни сили на организма си. Да, никоя храна или хранителна добавка не може да ни предпази на 100% или да ни излекува от който и да е вирус, но балансираното хранене и набавянето на необходимите витамини и минерали позволява на имунната ни система да работи безпогрешно. А това ни е нужно.
Няма “добри” и лоши” храни. Няма “здравословни” и “нездравословни” храни.
Никоя храна не е лоша храна. Храната си е храна. Тя ни е нужна за гориво. Нужна ни е и за удоволствие.
Да, някои храни съдържат повече хранителни елементи от други. Но има място и време за салата. Има място и време и за пица.
Това, което препоръчвам на клиентите ми в кабинета и онлайн, е да се фокусират не върху отделни храни, а върху хранителния си режим като цяло.
Нека да гледаме на храната, такава каквато е. На всяка храна. Нека да се стремим хранителният ни режим да е здравословен като цяло. Какво означава това? Означава да се храним редовно, качествено и умерено.
Всяка храна има място в здравословния ни режим. Да, всяка. Но трябва да се научим дa правим разликата между “основна” и “деликатесна” храна. И да консумираме първата, когато сме гладни, а втората, когато искаме да хапнем нещо за вкус. Рестрикциите и забраните не работят. Не си забранявайте храни. Научете се да консумирате всяка храна в подходящите количества спрямо нейната хранителна стойност и вкус.
Можете да видите още съвети за храненето от Ипократис Пападимитракос и да изберете Вашата индивидуална програма в www.ipokratis.bg
Още по темата за здравословното хранене можете да намерите в 112 брой на списание Азона