3,5 млн. туристи са посетили България през лятото, а отчетеният ръст е 5,4%

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

3 500 000 туристи са посетили България през летния сезон, като регистрираният ръст, спрямо миналата година, е 5,4% през месеците юни, юли и август. Това каза в Пампорово по време на дискусионна кръгла маса в рамките на десетото Международно туристическо изложение “Планините на България – гостоприемство в четири сезона” Анелия Генова – директор Дирекция “Маркетинг, реклама и информация в туризма” в Министерството на икономиката и енергетиката, предаде inews.bg.

Най-голям ръст по брой туристи е от пазар Русия, като има близо половин милион туристи за летния сезон с 12,3% ръст. Следващият пазар е Германия, откъдето има 451 000 туристи, а ръстът при тях е 7,7%, като се отчита много сериозно увеличение от този пазар, тъй като миналата година ръстът при тях е бил около 1-2%, сравни Генова. При туристите от Украйна също има много сериозен ръст от 13,5% или 207 000 туристи посетили България през лятото. По думите на Генова топ дестинациите, от които са приемани туристи за сезон лято, са Великобритания със 141 00 туристи, следвана от Беларус, където има 60% ръст на пазара и 113 000 туристи и от Турция – 110 000 туристи с 209,8% ръст. По брой туристи, посетили България през лятото, следват страните Чехия, Македония, Сърбия, Франция, Холандия, Австрия, Унгария.

Анелия Генова обобщи, че се запазват позициите на основните целеви пазари, каквито са Русия, Великобритания и Германия за летния сезон. Полша, Украйна и Балканските държави също са първата десетка. “Важно е, че и от Северна Европа се наблюдава завръщане на туристи от пазари като Дания и Норвегия, Швеция и Финландия, но то е доста по-бавно, тоест възвръщането на позициите на тези пазари ще стане доста по-плавно и в зависимост от икономическата ситуация там”, каза Анелия Генова.

Тя подчерта, че се опитват да работят и на нoви пазари, каквито са страните от Общността на независимите държави, където има много сериозен интерес от Молдова, Беларус, както и на традиционните пазари. Анелия Генова каза още, че очакванията са за доста силен зимен сезон, като се очакват много добри записвания от Русия и Украйна, както и от традиционните пазари – Великобритания и Балканските страни.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements