За първите 4 месеца на тази година даряването на храна към Хранителната банка се е увеличило с близо 25% спрямо същия период на предходната година, това каза за “Агрозона” Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българската хранителна банка. През 2015 г. количеството спасена храна за посочения период възлиза на 80 т., а през 2016 г. – на 105 т. “Не се е случвало за предходните години само за първите 4 месеца на годината да има толкова солиден ръст”, коментира Миланова. Това по думите й е показател, че храната в риск да бъде разхитена, не намалява, както и че Хранителната банка е все по-надеждна и разпознаваема като възможно решение, за да може храната да постигне поне някакъв солидарен социален ефект. Около 40% от даренията са на мляко и млечни продукти, а 36-38% – на свежи плодове и зеленчуци, стана ясно от думите на Цанка Миланова. За съжаление, бизнесът у нас все още трябва да плаща ДДС върху даряваната храна, но все пак в тази посока раздвижване има. Повече по темата четете в следващия брой на сп. “Агрозона”.
Хранителното банкиране за пръв път е регламентирано в проекта на Закона за храните, чието обществено обсъждане приключи днес. След като законът влезе в сила, ще бъде издадена и наредба, която по-подробно ще определи реда и начина за безвъзмездно предоставяне на храни и контрола върху тази дейност.