24 кланици за бяло месо са действали у нас през 2020 г.

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Специализираните кланици на територията на страната за производство на бяло месо през 2020 година са 24 – с две повече в сравнение с предходната година. Това показват данните за дейността на кланиците за бяло месо в България през 2020 година, публикувани на сайта на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).

1,4% спад в производството през 2020 г.

През 2020 година производството на бяло месо, включително субпродукти и втлъстен черен дроб от птици и зайци в кланиците намалява с 1 587 тона или с 1.4% в сравнение с 2019 година до 112 809 тона.

Произведеното количество бяло месо представлява 60.8% от общото промишлено производство на месо в страната през 2020 година, което възлиза на 185 630 тона (с 8.2% по-малко спрямо предходната година).

Ръст в производството на втлъстен черен дроб

В сравнение с 2019 година произведените субпродукти намаляват с 9.0% до 6 375 тона. Произведеният втлъстен черен дроб се увеличава с 27.8 тона (+1.6%) до 2 427 тона. През 2020 година от анкетираните 24 кланици 13 са декларирали, че извършват клане на пилета бройлери и други кокошки. В 9 от кланиците се колят патици за втлъстен черен дроб, като специализирани за клане само на патици за втлъстен черен дроб са 8.

Броят на закланите пилета бройлери намалява с 1.0%, а произведеното от тях месо (вкл. субпродуктите) е 86 900 тона, което представлява 2.5% намаление спрямо предходната година. Броят на закланите кокошки и петли и добитото месо от тях намалява съответно с 4.6% и 8.5% спрямо 2019 г., а средното живо тегло преди клането е 2.5 кг.

бройлери замразени, България, Agrozona.bgПрез 2020 година произведеното месо от пилета бройлери и други кокошки намалява с 2.8% в сравнение с 2019 година. Общото количество на произведените субпродукти и втлъстен черен дроб от птици и зайци през 2020 г. е 8 802.3 тона. Делът на втлъстения черен дроб е 27.6%.

Разфасовките от всички видове птици в кланиците през 2020 г. са 47 509 тона, което е с 3.1% повече от количеството им през 2019 г. Произведени са 55 019 тона бяло месо във вид на цели трупчета, което е с 4.1% по-малко в сравнение с предходния период.

Запасите от месо са с 16 % повече, а субпродуктите (вкл. втлъстен черен дроб) в кланиците към 31.12.2020 година са с 6.6% по-малко спрямо 31.12.2019 година.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА