23,45 лв. на ха ще е ставката по втората спешна помощ за производителите на слънчоглед

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Със заповед на министъра на земеделието е определен и бюджета по помощта

Бюджет в размер на 19 108 166 лева от Европейския фонд за гарантиране на земеделието ще бъде предоставен по спешната финансова помощ на земеделски стопани, отглеждащи слънчоглед. Помощта ще бъде изплатена по одобрените заявления от втория прием по реда на Наредба № 11 от 28 юли 2023 г. за условията и реда за предоставяне на спешна финансова помощ на земеделски стопани, отглеждащи слънчоглед, който приключи на 10 ноември 2023 г., като стопаните ще получат по 23,45 лева на ха, съобщиха от Министерство на земеделието и храните.

Помощта цели да бъдат подпомогнати земеделските стопани, пострадали от засиления внос на земеделски продукти в резултат на изградените коридори на солидарността между ЕС и Украйна. Тя допълва спешната помощ, изплатена на производителите на слънчоглед през месец септември т.г. съгласно цитираната наредба.

Предвижда се помощта да бъде изплатена до 31 декември 2023 г.

БТА припомня, че приемът по втората схема за извънредна финансова помощ на земеделски стопани, отглеждащи слънчоглед, протече от 30 октомври до 10 ноември. От подпомагането ще се възползват земеделски стопани, които са физически лица, еднолични търговци и юридически лица, регистрирани за 2022 г. и 2023 г., и площите им със слънчоглед са били допустими за подпомагане за Кампания 2022 г. по схемата на единно плащане на площ.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА