232 общини в България получиха ваучери за WiFi4EU

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

232 общини в България получиха ваучера за безплатно изграждане на интернет инфраструктура по инициативата WiFi4EU. Цел на инициативата е общините да направят услугите на електронното управление по-достъпни за гражданите.

Решена да запази позицията си на лидер в областта на дигиталното управление и услуги, България се нарежда на второ място сред страните в Европа с най-високо покритие на WiFi4EU. По време на четирите покани за кандидатстване 232 от общо 265 общини в България получиха ваучер за WiFi4EU, всеки на стойност 15 000 евро, съобщиха от Европейската комисия.

Страната може да се похвали с 88% покритие на WiFi4EU, което е осъществено благодарение на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, изиграла ключова роля в подпомагането на инициативата на местно ниво. Виждайки напредъка, постигнат от българското правителство в предоставянето на онлайн обществени услуги, кметовете видяха във WiFi4EU възможността да дадат шанс на всички граждани да се възползват от услугите за електронна администрация и други съпътстващи услуги.

„Тази инвестиция ще бъде върната под формата на удовлетворение на нашите граждани, както и чрез възможностите за развитие на местния бизнес и туризма, включително възможностите за младите хора да преоткрият света“, обясни кметът на Троян Донка Михайлова. „Този ​​безплатен и безжичен интернет дава възможност на Русе да бъде в пряк контакт с другите европейски общини и да бъде по-видим, това е страхотна придобивка за гражданите на Русе, особено за младите хора, като по този начин насърчава туризма“ , коментира кметът на Русе Пламен Стоилов.

Широкото покритие на националната мрежа WiFi4EU ще бъде от полза както за местните хора, така и за посетителите, предоставяйки безплатен обществен достъп до Wi-Fi в цяла България.

Списък на бенефициентите по инициативата в България може да видите тук: Покана 1, Покана 2, Покана 3, Покана 4.

ЕТИКЕТИ: ,
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements