23,5 млн. лв. инвестиции предвижда Планът за управление на риска от наводнения за Черноморския район

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Планът за управление на риска от наводнения (ПУРН) за Черноморския район, който е публикуван за обществено обсъждане на страницата на Министерството на околната среса и водите, предвижда инвестиции от 23,5 млн. лв. за периода 2016 – 2021 г., става ясно от съобщение на сайта на ведомството. Превенцията и защитата на населението ще се финансират от национални и международни източници – републикански и общински бюджети, Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда към МОСВ, Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“, фонд “Солидарност”, както и от частни инвеститори, посочват от институцията.

В плана за управление са предвидени конкретни мерки за превенция и защита от наводнения в 45 районa със значителен потенциален риск. Той разглежда всички аспекти на управлението на риска, като се съсредоточава върху предотвратяването, защитата, подготвеността, включително прогнозите за наводнения, системите за ранно предупреждение. Отчита характеристиките на района  за басейново управление на водите за периода от 2016 до 2021 година включително.

Черноморската басейнова дирекция е обявила срок за изпращане на коментари и предложения за промяна на предвидените мерки до 30-и юни 2016 г.

От ведомството посочват, че плановете за управление на риска от наводнения са нов инструмент не само за България, но и за Европа, който тепърва ще се развива. Съчетават управлението на риска от наводнение с управлението на речните басейни за постигане на интегрирано управление на водите в интерес на обществото и опазване на населението.

Въз основа на информация за значими минали наводнения, предоставена от общинските администрации, исторически и други източници, Басейновите дирекции са изготвили предварителна оценка на риска от наводнения и са определили райони със значителен потенциален риск от наводнения. Именно това е и първият етап от изискванията на Директивата за наводненията, публикувани на интернет страницата на Министерството на околната среда и водите. Вторият етап от плановете за управление на риска от наводнения включва изработване на карти на районите под заплаха и риска от наводнения, които се разработват от басейновите дирекции и се публикуват на интернет страниците им.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements