2022 г.: Бум на сделките със земеделски земи във Велико Търново

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Двойно е поскъпнала земята във Великотърновска област

Бум на сделките със земеделски земи бележи изминалата година. Земята във Великотърновска област за година е поскъпнала двойно и ако в началото на 2022 г. декар е струвал 1500 лв., цената рязко е дръпнала нагоре до 2500 – 3000 лв., показва  наблюдението на брокера Анатоли Шарланев.

Трендът се запазил до края на годината, но в момента явно хората се презастраховат, че пазарът на имоти може да се срине и цените се задържат. Дори големите фирми и фондове са предпазливи, но въпреки всичко продължават да се случват сделки на доста високи цени – в Плевенско, Павликени, Свищов, допълва той.  В Добруджа дори цените стигат до 5500 лв. за декар, което според брокера е икономически неоправдано, предаде в. Борба.

Голямо търсене и голямо предлагане

Друг интересен момент на пазара е, че високите цени карат много хора да си продават земите, но веднага ги влагат в друг вид имоти – къщи и апартаменти, парцели. Така че се получава голямо търсене и много голямо предлагане, което според Анатоли Шарланев го няма в никой учебник и е без икономическа логика, но рай за хора като него. Сега обаче има успокояване на пазара, защото недвижимите имоти скочили неимоверно много, а и хората са си понакупили. Което довело до спад в предлагането на земя в началото на 2023 г.

Над 80% от сделките със земи са с цел инвестиция 

Между 80 и 90% от сделките със земи в региона са с цел инвестиционни намерения. Пикът на покупко-продажбите бил от август до октомври на 2022 г.

„Арендаторите държат зърно, чиято цена обаче падна с 25%, и заради тази ниска цена не им се купува земя, особено ако е скъпа. Така инвеститорите продължават да надделяват. А някои от тях, които разполагат с пари, не подбират дали ще купят в Павликенско, в Долна Митрополия, Плевенско или в Русе“, продължава коментарът си Анатоли Шарланев.

Земеделските земи не са окрупнени

Причината според брокера се корени пак в инвеститорите, които допълнително разкъсали масивите. Окрупняването на масивите се прави от големите арендатори и фондовете, но след като се намесили инвеститорите, процесът почти е стопиран. Според брокера през миналата година са се обърнали всички тенденции и всички като него с нетърпение очакват да видят как и накъде ще се намести пазарът, без да могат да правят каквито и да е било прогнози.

Земята става все по-ценна стока и в това се убеждават както продавачите, така и земеделските производители.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА