2021: Спад в производството на зеленчуци, изкупните цени растат бавно

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Според САРА вносът на домати за последните 5 години се е удвоил

Допълнително намаление от около 8 хил. тона по-малко домати, предвиждат експертите от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) за производството на зеленчука у нас през 2021 г. Така производството се очаква да е около 112 хил.т. като оранжерийното производство ще възлезе на 49 хил тона, а полското – на 63 хил.тона.

По-малки количества се очакват да бъдат получени и от производството на пипер в следствие на неблагоприятните природни условия свързани с градушки и горещи и сухи летни месеци. Годишното производство, което над 92% е на открити площи, се оценява на 50 хил.т (53 хил.т. при предходната прогноза). Това равнище е подобно на реколтата от 2020 г, когато производството е 51 хил.т., едно от най-ниските нива за последните 10 години.

В последващите предвиждания за производството на краставици през 2021 година САРА запазва очакванията си за обеми от 43 хил.т за оранжерийно производство и 9 хил.тона за продукцията, отглеждана на открито. Общото производство на краставици се изчислява да е на нива от 52 хил.т. Прибраното количество краставици през 2020 г бележи спад и стига 53,6 хил.тона, което произтича от съкращението в полското производство, редуцирано до 11,7 хил.тона.

Според САРА вносът на домати за последните 5 години в сравнение с предходните 5 се е удвоил. През 2020 г. у нас са внесени около 103 хил.т. Вносът на краставици през 2020 г. достига 26 хил.т, като за последните 5 години темпът на ръст в сравнение с периода 2011-2015 г. е около 80%. Оценките на САРА за настоящата година е за внос от около 28- 30 хил.тона.

Средногодишните изкупни цени за 2021 г. за домати, краставици и пипер се оценяват да бъдат средно със 7% по-високи от миналогодишните. При доматите, те ще са нагоре с около 3%, при краставиците – 8% по-високи и най-голям ръст се очаква при пипера – 16%.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА