2021 г.: Нивите поскъпват, рентите също нагоре

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Най-скъпо е да купиш земя в Добруджа, най-евтино в Югозапада, средната рента за страната е 55 лв./дка

През 2021 г. средната цена на сделките с ниви в България достига 1 192 лв. за един декар, което е с 14.4% повече в сравнение с 2020 година. Средната цена на сделките между физически и юридически лица достига 1 184 лв. за декар, а на сделките между юридически лица – 1 133 лева. Средната цена на сделките с постоянно затревени площи (естествени и изкуствени ливади, мери и пасища) през 2021 г. достига 278 лв. за един декар и също отбелязва увеличение спрямо предходната година – с 3.9%, съобщават от Националния статистически институт.

През 2021 г. повишение в цената на сделките с ниви спрямо предходната година е отчетено във всичките шест статистически района. В Северозападния район увеличението е с 32.8%, в Северния централен район – с 11.9%, в Североизточния район – с 6.8%, в Югоизточния район – с 5.0%, в Югозападния район – с 69.2%, и в Южния централен район – с 5.8%. Най-висока е средната цена на сделките с ниви в Североизточния район – 1 569 лв. на декар, а най-ниска в Югозападния – 678 лв. на декар.

 

Цена на рентата на земеделска земя в Република България през 2021 година

През 2021 г. средната цена за наем/аренда на един декар ниви достига 55 лв., което е с 20.5% повече спрямо 2020 година. Средната цена за наем/аренда на един декар постоянно затревени площи е 25 лв. и е с 19.4% повече спрямо предходната година.

Цената, платена за наем/аренда на един декар ниви, отбелязва повишение спрямо предходната година и в шестте статистически района. В Северозападния и Северния централен район повишението е с 10.1%, в Североизточния район – с 51.3%, в Югоизточния район – с 16.4%, в Югозападния район – с 6.1%, и в Южния централен район – с 8.4%. През 2021 г. най-висока е средната цена за наем/аренда на един декар ниви в Североизточния район – 82 лв., а най-ниска – в Югозападния район – 32 лв.

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА