2020: Доматите и краставиците ще са повече, пиперът спада с 5%

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Производството на домати през тази година ще надвиши миналогодишното с около 2%, прогнозират от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA). Според оценките общата реколта от родни домати ще достигне 148 хил. тона при 145 хил. тона през 2019 г.

Производството на краставици също ще се увеличи, казват от САРА, като то ще нарасне с 1000 тона за настоящия сезон – от 73 хил. тона през 2019 г на 74 хил. тона през 2020 г. Предпочитани от производителите и добрите цени през годините утвърждават краставиците като водещ за страната оранжериен зеленчук, коментират експерти.

Не така обаче стоят нещата за пипера. Производството на пипер се очаква да е в рамките на 59 хил. тона, което представлява с 5% под прибраната реколта от 2019 г. Пиперът се произвежда в болшинството случаи на открито, като добивите варират значително и могат да бъдат с 13% повече или по-малко от главния сценарий, анализират от САРА.

Тази зима са отчетени едни от най високите цени на домати и краставици от наблюдаваните години досега. Изкупните цени на домати за първото тримесечие на 2020 г са сред най високите от 2013 г. При краставиците средната цена за първото тримесечие по данни на НСИ е 1,75 лв/кг, което е с 14% под същата за периода на 2019 г.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА