2015 г. ще е по-добра за производството на месо в Европа

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Производството на месо в Европа се възстановява, след две години се е произвеждало по-малко говеждо и свинско месо, сочи крактосрочен преглед на европейските пазари на зърно, месо и млечни продукти, публикуван от Европейската комисия. Цените на млякото остават устойчиви, въпреки рекордното количество мляко, което е добито в общността. Зърненият износ за втора поредна година ще е рекорден, сочат данните.

Лекото икономическо възстановяване на Европа е довело до потребление на повече месо, но политическата несигурност, санитарните бариери и целите за задоволяване на вътрешното потребление в някои от най-важните търговски партньори на Европа се очаква да доведат до лек спад (-4.7%) в износа на месо. Най-засегнати ще бъдат свине- и птицепроизводството.

През първите четири месеца на годината доставките на мляко са били на рекордно ниво, въпреки това цените са останали стабилни, на нива, надвишаващи миналогодишните.

През последните години броят на кравите намалява с по-бавно темпо от преди и дори се е повишил през 2013 г. През миналата година са заклани по-малко женски животни в резултат на което има ръст в родените телета. Това от своя страна ще доведе до по-голям брой угоени животни и по-голямо производство на месо през 2014 и 2015 г.

Заради задължителните правила за хуманно отношение към животните, които трябваше да бъдат въведени до декември миналата година, през 2013 г. са заклани по-малко свине спрямо предходната година. Въвеждането на груповото отглеждане на свине и ниската доходност от минали години доведоха до по-малко прасенца в производството и повишаване на цените им. През април стойността им достигна пика си от 54 евро/глава, което е с 9% повече спрямо средните цени през 2012 и 2013 г.

Несигурност на пазара причини руската забрана за внос на свинско, след като беше регистрирана африканска свинска чума близо до границата с Беларус.

През първите четири месеца на годината експортът за Русия е спаднал с 80% спрямо миналата година, но засиленото търсене от Азия е довело до спад на износа на ЕС само с 16%.

 През 2014 г. се очаква производството на свинско да се повиши с 0,2% като се предвижда по-високото производство в Холандия и Дания да компенсира спада във Франция, Германия и Испания. Предвид това се очаква пазарните условия през 2015 г. да се подобрят и производството да се възстанови с малко по-бърз темп през 2015 г. (0.8%).

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА