15% поевтинява хлебната пшеница за година

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

С 2,6% до 277 лв/тон без ДДС се е повишила цената на царевицата на седмична база към 3-и август, сочат оперативни данни на МЗХ. На годишна база ръстът е с 1,8%. Под процент е седмичното увеличение при хлебната и фуражната пшеница, а под половин процент – при ечемика. На годишна база обаче разликата е по-съществена – има спад – при хлебната пшеница – с 15% до 250 лв/тон без ДДС, с 12% при фуражната пшеница (242 лв/тон). С почти 13% е паднала изкупната цена на ечемика за година – до 237 лв/тон без ДДС.  Понижение има и при слънчогледа – с 5,8% до 653 лв/тон. При рапицата се отчита скок на цената с 3,6% до 658 лв за тон продукция.

На тържищата на едро зеленият пипер, оранжерийните домати и ябълките поевтиняват с между 6,2% и 13,1% на седмична база. При картофите има поскъпване с 1,7% до 0,59 лв за кг. Прасковите няма промяна на средната цена спрямо предходната седмица.

Спрямо миналата година дините, прасковите и оранжерийните домати поскъпват с между 18,4% и 75%. Ръстът в цената на полските домати е над два пъти до 1,52 лв за кг. Ябълки и зелен пипер на едро поевтиняват съответно с 9,7% (0,93 лв/кг) и 14,3% (0,90 лв/кг) на годишна база.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама