1415 акта за нарушения са съставили горските от СИДП

Кирил Александров
Кирил Александров
4 Минути

1415 акта за нарушения са съставили през изминалата 2016 г. горските стражари към Североизточно държавно предприятие, което стопанисва държавните гори в четирите области – Варна, Добрич, Търговище и Шумен. 487 от актовете са в резултат от дейността на мобилните контролни екипи, които извършват всекидневен обход на територията.
Служителите на СИДП отчитат 12 669 проверки на обекти за добив на дървесина, 10 875 – на превозни средства, 9 592 – на ловци, 7 694 – на други физически лица.
От съставените през 2017 г. 336 констативни протокола 253 са за нарушения на неизвестен извършител. 20 от актовете са свързани с ловната дейност, а останалите 1 395 са съставени за разкрити нарушения по Закона за горите. Установени са общо 1 119 куб. м незаконно добита дървесина. Конфискувани са и 1 178 кг недървесни горски продукти, сочат данните на СИДП.
125 каруци, 52 моторни превозни средства и 6 коня са конфискувани при извършените общо 40 830 проверки в обхвата на предприятието. Сред задържаните през годината вещи има 32 моторни триона и 29 броя различни инструменти за дърводобив.
На територията на горските стопанства в област Търговище са извършени 14 169 проверки. 5 971 от тях са в обекти за добив на дървесина, 4 350 – на превозни средства, 913 – на ловци, а 2 935 – на други физически лица. Съставени са общо 145 акта и 40 констативни протокола, 23 от които са за неизвестен извършител. През изминалата година в област Търговище са задържани 24 каруци, 3 моторни превозни средства, както и 93,2 куб. м незаконно добита дървесина.
За да се предотврати незаконната сеч в държавните гори, СИДП въведе засилен контрол на местата с по-висока концентрация на нарушения особено през зимните месеци. Приоритет на предприятието остава опазването на горските територии от нерегламентиран добив на дървесина с цел продажба. Проблемът е най-сериозен в районите с по-високи нива на безработица, като достъпът на нарушителите е улеснен от голямата разпокъсаност на горите в равнинните териториални поделения и добре изградената пътна мрежа. Статистиката показва още, че обект на преобладаващата част от нарушенията са неголеми обеми дървесина – от 0,5 до 1 куб. м дърва за огрев. Нерядко извършителите успяват да избягат или оказват съпротива, възпрепятствайки мобилните контролни екипи да изпълнят своите служебни задължения. Като успешни се отчитат организираните съвместни акции с участието на представители и на други институции, които имат отношение към опазването на горите.
Важна роля за ефективния контрол имат и гражданите, които подават сигнали на телефон 112. От лятото на 2015 г., когато стартира приемането на информация за нередности в горите, до края на 2016 г. на единния номер за спешни повиквания са постъпили 864 сигнала. Чрез тях граждани алармират за различни проблеми, свързани с незаконен добив, транспортиране и съхраняване на дървесина, лов и риболов.
Своята ефективност телефон 112 доказа и в борбата с горските пожари. Благодарение на бързата реакция на горските стражари и екипите за противопожарна и аварийна безопасност след сигнали на граждани са своевременно локализирани и потушени редица огнени инциденти в горите, отчитат от СИДП.

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА