1/3 от глобалните емисии на въглероден диоксид свързани с хранителната верига

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Проект показва какви са устойчивите модели на потребление и производство на храни

Хранителната верига отговаря за около 30 процента от глобалните емисии на въглероден диоксид, които пък пряко са свързани с измененията на климата. Необходимо е всеки един от нас да избере своята рецепта за това как може да бъде в полза на околната среда и да допринесе за ограничаване на тези промени, заяви Блажка Димитрова, ръководител на проект, по време на първата кръгла маса по проекта Food Wave – “Хранителна вълна – овластяване на младежите за климата”, чиято тема днес е “(Не)Видимата връзка между изменението на климата и хранителната верига”, съобщава БТА.

Димитрова посочи, че проектът е насочен към предизвикателствата на околната средата и поставя в центъра ролята на младите хора. Основната цел на проекта е повишаване на знанията, информираността и ангажираността на всички граждани на ЕС по отношение на устойчивите модели за потребление и производство на храни, както и като възможност за ограничаване на климатичните промени. Food Wave се изпълнява заедно с 29 партньори от 17 държави. Водещ партньор за изпълнение на проекта е Милано, а сред партньорските градове освен София, са Лондон, Варшава, Франкфурт, Мадрид и Загреб, информира Димитрова. Тя съобщи, че в проекта участват 13 неправителствени организации от различни държави, включително и C40 – международната мрежа на градовете, ангажирани в борбата срещу изменението на климата. Основните дейности по проекта включват дигитална кампания в социалните мрежи, организиране на събития – кръгли маси, семинари, обучения, филмов фестивал, работилници на открито, създаване на малка грантова схема за реализацията на идеи между НПО и местните власти.

Димитрова съобщи още, че ще бъде проведен конкурс на идеи за събития на открито – стрийт ивенти, арт инсталации, флашмобове, всякакви прояви на открито, които могат да достигнат до повече хора. След оценка от жури, четири от тези идеи ще бъдат класирани и реализацията им ще бъде подпомогната. Срокът на проекта е края на 2023 година.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА