Днес беше открита научно-практическата конференция “Нови моменти на науката и производството на мляко и млечни продукти” по повод 110 години от откриването на бактерията Lactobacillus bulgaricus. На откриването на конференцията Станислава Алексиева, кмет на община Трън, се обърна към малките фермери: “Не се предавайте, независимо от това, че нормативната уредба не е достатъчно добра.” Тя посочи още, че малките стопани имат значителна роля за запазване на автентичното кисело мляко и привличането на туристи.
Доц. д-р Светлана Минкова разказа за жизнения път на д-р Стамен Григоров, откривателя на ценната бактерия на киселото мляко. Тя посочи, че според изследване от началото на 20.век българите са били най-дълголетната нация като за причина за това се посочва киселото мляко – полезните бактерии в него спират развитието на гнилостни процеси в червата. Доц. Минкова посочи, че д-р Стамен Григоров е и създател на противотурбекулозната ваксина.
Проф. Иван Мургов от Университета по хранителни технологии в Пловдив посочи, че освен в киселото мляко Lactobacillus bulgaricus намира приложение и при биоконсервиране на козметични кремове, производство на пробиотични храни, биоконсервиране на салатни дресинги, дори за подкиселяване на активната мъст при производство на пиво. Той каза, че се наблюдава тенденция на замяна на химичните с биологични консерванти.
Анета Стефанова