11% ръст в производството на консерви за година

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Българите все повече предпочитат родна продукция, показват данни

Обемът на промишленото производство в сектор „Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци” през 2021 г., на база предварителните данни от краткосрочната бизнес статистика, показват увеличение с 11.2% спрямо 2020 г. Оборотът от продажби на стоки и услуги в сектора нараства с 21.6%, е основният извод от изготвения секторен анализ за преработка и консервиране на плодове и зеленчуци, съобщават от браншовия съюз.

Окончателните данни за 2020 г. показват увеличение на обема на произведената продукция в сектора с 5.3% спрямо 2019 г. Годишният оборот от продажба на стоки и услуги, по текущи цени, на годишна база нараства с 9.3%, отбелязват от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци (СППЗ).

Увеличават се продажбите на вътрешния пазар – резултатите за месечно наблюдаваните продукти през 2021 г. показват увеличение на продажбите на вътрешния пазар от предприятията, включени в месечното наблюдение, на преработените и консервирани зеленчуци с преработените и консервирани зеленчуци с 16.8%, на плодови и зеленчукови сокове – с 1.6%, на сосове и подправки – със 7.2%.

Продажбите на преработени и консервирани плодове намаляват обаче с 3.8%.

Стокообменът с консервирани плодове и зеленчуци през 2021 г. е нараснал с 8.1% на годишна база, като външнотърговското салдо за периода 2016-2021 г. е положително, но с тенденция на намаление.

Данните показват още, че внесените през 2021 г. в страната количества преработени и консервирани плодове и зеленчуци са с 1.9% повече на годишна база, а стойностният им обем се увеличава с 8.3%. Делът им във вноса на страната е 0.66%, като се запазва приблизително постоянен за целия период 2016-2020 г., с леко увеличение през 2020 г.

През 2021 г. има леко увеличение на износа – изнесените количества преработени и консервирани плодове и зеленчуци са с 0.2% повече от 2020 г., а стойностният им обем нараства с 8%. Делът на изнесените консервирани плодове и зеленчуци в общия износ на страната през 2021 г. е 0.8%, а за 2020 г. е 0.9%.

Общата ликвидност на предприятията на годишна база нараства с 2.2%, докато бързата ликвидност намалява с 5.9%, показва още секторният анализ.

 

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА