11 доказани ползи от зехтина

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Въздействието на хранителните мазнини върху здравето е противоречиво. Въпреки това, експертите са съгласни, че зехтинът – особено екстра върджин – е добър за вас.
Ето 11 ползи за зехтина за здравето, които са подкрепени от научни изследвания.

 

  1. Зехтинът е богат на здравословни мононенаситени мазнини
    Зехтинът е натуралното масло, извлечено от маслините. Около 14% от маслото са наситени мазнини, докато 11% са полиненаситени, като омега-6 и омега-3 мастни киселини. Но преобладаващата мастна киселина в зехтина е мононенаситена мазнина, наречена олеинова киселина, представляваща 73% от общото съдържание на масло.
    Проучванията сочат, че олеиновата киселина намалява възпалението и дори може да има благоприятно въздействие върху гени, свързани с рак. Мононенаситените мазнини също са доста устойчиви на силна топлина, което прави екстра върджин зехтин здравословен избор за готвене.
  2. Зехтинът съдържа големи количества антиоксиданти
    Екстра върджин зехтинът е доста питателен. Освен полезните си мастни киселини, той съдържа скромни количества витамини Е и К. В него се съдържат и мощни антиоксиданти. Те са биологично активни и могат да намалят риска от хронични заболявания. Също така се борят с възпалението и помагат да защитят вашия холестерол в кръвта от окисляване – две ползи, които могат да намалят риска от сърдечни заболявания.
  3. Зехтинът има силни противовъзпалителни свойства
    Смята се, че хроничното възпаление е водещ двигател на заболявания като рак, сърдечни заболявания, метаболитен синдром, диабет тип 2, Алцхаймер, артрит и дори затлъстяване. Екстра-върджинът може да намали възпалението, което може да е една от основните причини за неговите ползи за здравето. Основните противовъзпалителни ефекти се медиират от антиоксидантите. Ключов сред тях е олеокантал, за който е доказано, че действа подобно на ибупрофен, противовъзпалително лекарство.
  4. Няколко големи проучвания показват, че хората, които консумират зехтин, имат много по-малък риск от инсулт, вторият по големина убиец в развитите страни.
  5. Екстра върджин зехтинът има многобройни ползи за здравето на сърцето. Той понижава кръвното налягане, предпазва „лошите“ частици от LDL холестерола от окисляване и подобрява функцията на кръвоносните съдове.
  6. Консумацията на зехтин изглежда не увеличава вероятността от наддаване на тегло. Умереният прием може дори да помогне за отслабване.
  7. Някои изследвания предполагат, че зехтинът може да се бори с болестта на Алцхаймер, но са необходими повече изследвания.
  8. Както наблюдателните проучвания, така и клиничните проучвания предполагат, че зехтинът, комбиниран със средиземноморска диета, може да намали риска от диабет тип 2.
  9. Предварителните данни сочат, че зехтинът може да намали риска от рак, но са необходими допълнителни проучвания.
  10. Зехтинът може да помогне за намаляване на болките в ставите и подуването от ревматоиден артрит. Благоприятните ефекти се увеличават значително, когато се комбинират с рибено масло.
  11. Екстра върджин зехтинът има антибактериални свойства и е установено, че е особено ефективен срещу Helicobacter pylori, вид бактерия, която може да причини стомашни язви и рак на стомаха.
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА