1075 проверки за 2 м. са направили инспекторите от отдел „Контрол на храните“ във Варна

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Регистрирани са редица нарушения

 

За периода от 3 юли до 30 август инспекторите на отдел „Контрол на храните“ при ОДБХ- Варна са извършили 1075 проверки. Проверени са обекти за търговия на дребно с храни, подвижни временни и сезонни обекти, заведения за обществено хранене, включително и такива, намиращи се на територията на хотелски комплекси, предлагащи услугата „ол инклузив“. Това съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните във Варна, д-р Златина Димова в интервю за радио Фокус.

Държавен вестник, закон, Agrozona.bgОсновните нарушения, които проверяващите са констатирали са несъответствия в материално техническа база, пропуски при водене на документацията към системите за самоконтрол, липса на етикети, неправилно съхранение на храни, неспазване на температурни режими на съхранение, предлагане на храна с изтекъл срок на реализация, липса на дезинфекционни средства с вирусоциден ефект, липса на процедура за прилагане на противоепидемични мерки, неизползване на маски от персонала и не проведено обучение на работещите в обекта за спазване на противоепидемичните мерки.

Проверяват и сладоледаджийниците

От 28 август, със заповед на Изпълнителния директор на БАБХ, в страната започнаха извънредни проверки на места за предлагане на сладолед без предварително опаковане до крайния потребител. След извършени 10 инспекции не са констатирани несъответствия, съобщи още Димова.

В ОДБХ- Варна непрекъснато постъпват сигнали от граждани за негодни за консумация храни, споделя д-р Димова. „Пример за това е предлагането на месо и месни продукти с променени органолептични показатели- потъмняване, лепнене, мирис на развалено, спарено, тестени закуски с наличие на чужди тела- инсекти, зърнени храни с гъгрици, предлагане на плесенясал хляб или такъв с изтекъл срок на годност, плодове и зеленчуци с лош външен вид, месо и месни продукти с изтекъл срок на реализация.“, заключва Димова.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА