1010 ферми са проверени за идентификация и хуманно отношение към животните

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

„От началото на годината са посетени и проверени по отношение на идентификацията и хуманното отношение на животните общо над 1010 ферми”, заяви за „Агрозона” д-р Д-р Георги Чобанов, директор на Дирекция “Здравеопазване и хуманно отношение към животните” към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). „В сектора за хуманното отношение към животните са извършени 214 проверки, при които са установени 56 несъответствия, за които са издадени 54 предписания и 3 акта. Одобрени са 4 транспортни средства за превоз на животни”, допълни той.

Инспекторите от БАБХ са направили 232 проверки по идентификация на животните и са констатирани 108 несъответствия по действащото законодателство, за които са издадени 67 предписания и 54 актове за установяване на административно нарушение.

„По отношение на превенцията на заболяванията по животните работата е в 2 основни направления: контрол, изпълняван от официалните ветеринарни лекари и дейности по Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите в България 2019-2021 г., изпълнявани основно от регистрираните ветеринарни лекари”, каза още д.р Чобанов. Само за периода 27.04.2020 г. до 30.04.2020 г са извършени общо 186 проверки относно здравословно състояние на животни, с 8 констатирани несъотвествия по действащото национално и европейско законодателство, за които са издадени 9 предписания, каза още специалистът.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА