1001 ползи събрани в шепа маково семе

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Както повечето семена, маковото семе е богато на фибри, растителни мазнини и различни други хранителни вещества. Една супена лъжица осигурява 46 калории, 1,6 гр. протеин, 3,7 грама мазнини, 2,5 грама въглехидрати: 2,5 грама, 1,7 грама фибри, 26% от дневната стойност манган, 16% мед, 10% калций, 7% магнезий, 6% фосфор, 6% цинк, 6% тиамин и 5 % желязо.

Маковото семе е особено богато на манган, микроелемент, важен за здравето на костите и съсирването на кръвта. Този минерал също помага на тялото да усвоява по-добре аминокиселини, мазнини и въглехидрати. Те също са с високо съдържание на мед, минерал, необходим за производството на съединителна тъкан и транспортиране на желязо

Семената могат да бъдат студено пресовани, за да се получи масло от маково семе, което е особено богато на омега-6 и омега-9 мазнини. Той също така съдържа малки количества от есенциалната омега-3 мазнина, алфа-линоленова киселина (ALA).

Изследванията обикновено свързват диетите, богати на тези мазнини, с подобряване на цялостното здраве и по-нисък риск от сърдечни заболявания.

Въпреки това, диетите с високо съотношение на омега-6 към омега-3 могат да бъдат свързани с повишен риск от възпаление и заболяване. Поради това не трябва да се превишава нормата с големи количества маково масло или други масла, богати на омега-6.

Маковото семе и неговото масло са добър източник на полифеноли – вид антиоксидант, който може да намали риска сърдечни заболявания. 1001 ползи събрани в шепа маково семе

Обезболяващо средство

Маковото растение съдържа морфин, кодеин, тебаин и други опиумни алкалоиди, известни със своите обезболяващи, успокояващи и предизвикващи съня свойства. Тези съединения често се срещат във фармацевтични лекарства, предназначени за тази цел. Тези алкалоиди обикновено присъстват в млечнобялата течност на маковата шушулка.

За здраво сърце и кожа

Маковото масло е особено богато на моно- и полиненаситени мазнини, които могат да бъдат полезни за сърцето и кожата. Изследванията показват, че диетите, богати на ненаситени мазнини, могат да намалят риска от инфаркт и инсулт с до 17%. Допълнителни изследвания показват, че мазнините в маковото масло също могат да подпомогнат заздравяването на рани, както и да предотвратят люспести лезии, когато се прилагат директно върху кожата.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА