1000 птици зимуват по поречието на Марица

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Близо 1000 водолюбиви птици зимуват по поречията на реките Марица и Тополница, в язовири и рибарници в пазарджишко. Това съобщават от РИОСВ – Пазарджик.  Тази година с най-силно присъствие са големия корморан – 301, скорец – 200, а най-малко на брой са малките корморани  – 36. Няма големи промени при зимуващите птици в тази област. Като цяло обаче пет пъти по-малко са водолюбивите видове, зимуващи на други места в страната, пише аctualno.com.

Експертите обясняват този спад с топлото време, което е нетипично за сезона. Тъй като по-малките водоеми не са замръзнали, птиците могат да зимуват там.

При преброяване на водоплаващите птици по долината на река Арда в Източните Родопи бяха регистрирани над 2800 птици от 19 вида. Участие в него експерти и доброволци от Българското дружество за защита на птиците.
Най-голям брой птици бяха преброени в язовир Студен кладенец – 1681 птици от 15 вида.  Кафявоглавите потапници, зеленоглавите патици, лиските и жълтокраките чайки са водещи в списъка. Регистрирани са и няколко световно застрашени и редки за страната ни видове. Един от тях е къдроглавият пеликан. Интересно е и присъствието на шилоопашата патица, която не е виждана в тази местност от години.
Регистрираните пернати обаче са по-малко от миналата година, когато бяха установени над 7000 птици от 32 вида. Като този брой включваше северни гости като тундровия лебед и южни като розов пеликан.

 

 

ЕТИКЕТИ:
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА