1000 лв. струва залесяването на декар гора след пожар

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

1084 лева на декар струва залесяването за възстановяване на гората след пожар. Това показват данни на Изпълнителна агенция по горите (ИАГ). Горските призовават хората да спрат да палят сухи треви, защото пожарите се разрастват лесно и навлизат в горските територии. Унищожават се не само дърветата, но и местообитанията на животните и птиците в засегнатият район.

 Само от началото на тази година в ДГС Шумен са гасени 5 подобни пожара,  обхванали над 170 декара в покрайнините на квартал Дивдядово, село Вехтово и Шумен. Застрашени са били от опожаряване над 1000 дка гори общинска, държавна и частна собственост.  От горското стопанство призовават хората да съобщават за пожарите на телефон 112, но и да следят за нарушители-подпалвачи, за да може те да бъдат санкционирани от органите на реда. „Не сме задължени да гасим пожарите в поземления фонд, но се отзоваваме на всички сигнали заедно с пожарникарите, за да спасим горите“, коментира зам.-директорът на шуменското стопанство инж. Тодор Геронтиев. Той призова кметовете по селата и кварталите на Шумен да оказват контрол и да наблюдават и предупреждават земеделските стопани и най-вече пастирите, за да не се стига големи пожари в горските райони.

ЕТИКЕТИ:
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА