100% спад на добивите от слънчоглед във Варненско, спрямо 2021 г.

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Основна причина за тези резултати е сушата

Тазгодишният добив на слънчоглед във Варненско е по-нисък. В момента земеделските стопани прибират 100 – 180 кг слънчоглед от декар, което е 100% спад в добива в сравнение с 2021 г. Това поясни пред БНР Радослав Йовков, директор на Областна служба “Земеделие” във Варна.

По думите му основен фактор за тези резултати е сушата. При едни благоприятни климатични условия добивита са по-нормални. Тази година определено засушаването, горещините, липсата на вележи в периода на вегетация на растенията даде своите резултати.

“Имаме общини, където реколтата е сравнително по-добра. Такива са Вълчи дол с добиви около 180–200 кг от декар, Старо Оряхово с 200 кг от декар. Най-ниски са добивите в община Провадия – около 100–150 кг, Ветрино – 100-110 кг/дка”, посочва още той.

Все още на места има слънчоглед, който е зелен и не се жъне, защото е засят по-късно. Очаква се от него да излезе по-добра реколта, изтъква той.

“Слънчогледът е суровината, от която се произвежда олио. Държавата ни винаги е произвеждала повече олио, отколкото е потребявала. Чисто икономически е нормално да се очаква, че по-ниските добиви ще имат отражение и в цената на олиото”, коментира Йовков.

Към момента е рано да се каже какво се случва с царевицата, но очакванията са и при нея да бъде регистриран спад, допълва той, като се позовава на наблюдение на част от площите. Имаме мониторинг на 8300 дка, от общо засяти близо 200 000 дка, така че е рано да се каже какво ще се случи с царевицата в този регион.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements