Ядливи цветя – кои са най-полезните

Георги Узунов
Георги Узунов
5 Минути

Ядливи цветя – какви са ползите за нас

Цветята са красиви и имат прекрасен аромат. Освен като декорация за дома ни, те могат да помогнат за здравето и добрия ни вкус.

Използвайте тези ядливи цветя, за да добавите цвят и вкус към храната си. Научете и повече за тяхното отглеждане.

Горска теменуга

cvetq_temenujkiРастенията с виолетов цвят са толкова приятни за окото, колкото и за небцето. Неслучайно те са първи в списъка за ядливи цветя. Може да се срещнат в коктейли и разхлаждащи напитки. В много ресторанти те са декорация към салатата ни или част от самата нея. Естетите препоръчват теменугата за овкусяване и декорация на десерти. Горската теменуга е и верен помощник при кашлица или главоболие. Виолетките също пречистват кръвта.

Лайка

laika_ chamomileТова е истински еликсир за сетивата и здравето. Почти няма хора у нас, които да не са пили чаша чай от лайка и  всички знаят, че той успокоява и отпуска. Освен това е изключително подходящ за болки в стомаха, безсъние, немощ и др. Освен това не се налага нейното отглеждане, тъй като се среща почти навсякъде по нашите ширини.

Розa

roza_rose_bee_pcheliРозата е едно от най-желаните и харесвани цветя. Освен като подарък за любим човек и част от красивата ни градина, розата има много кулинарни приложения. С рози може да се приготвят розова вода, розово мляко, чай от рози, дори сладолед от рози.
Розовият цвят може да бъде от помощ и при лошо храносмилане, артрит, треска, уринарни проблеми и др. Розовите листенца са богат източник на витамини и минерали, включително на витамини А, Е, С, D и B.
Отглеждането на рози от семена може да се окаже не толкова лесна задача, но упорството и правилните грижи ще Ви се отблагодарят.

Червена детелина (цвят)

detelinaАко смятате детелината само за някаква трева, не бива! Това е много полезно цъфтящо растение. То може да помогне в проблеми със здравето и да се добавя в храна за вкус. Има сладък анасонов вкус. Може да сервирате суровите венчелистчета в салата или да направите чудесен чай. Когато берете или купувате червени детелинки, избирайте тези с най-ярки цветове. Американските индианци използвали цветето при кашлица и простуда.

Шафран

шафранНай-популярното растение в последните години е изключително ароматно, а ползите му са хиляди. Шафранът придава отличен вкус и цвят на всяко ястие. Той е богат на минерали – калий, калций, мед, желязо, цинк, магнезий, селен и манган. Има различни витамини –  фолиева киселина, ниацин и витамини А и С. Шафранът може да бъде използван като използва като антиоксидант, антидепресант и антисептик.
Плюс това, напоследък отглеждането на шафрана става все по-хитово у нас и семената се търсят като топъл хляб.

Китайски божур

божур 2Китайските божури са много повече от красиво цвете. Те носят много лечебни свойства със себе си. Божурите може да се добавят в салати или да се свари цвета и да се направи чай. Цветето е подходящо за хора с диабет и висок холестерол, също така предотвратява съсирването на кръвта. Има много силен противовъзпалителен ефект, който може да намали риска от сърдечни заболявания.

Невен

невенОсвен със свежо оранжевия си цвят, невенът е и много полезен. Той може да се добави към ястия с ориз, макарони, а смлян на пипер в супи. Може да се използва като заместител на шафрана. Известни са лечебните свойства на невена върху кожата. Той намалява възпалителните процеси, помага за рани, разкъсвания на кожата и др. Невенът може и лесно да бъде отглеждан вкъщи.

Лавандула

Лавандулово лятоЛавандулата е страхотна кулинарна и лечебна билка. Също така, тя е една от най-използваните съставки в козметичната индустрия. Английската лавандула е най-използвана за кулинарни цели. Това е така тъй като има много сладък аромат. Може да направите чай от нея или да я добавите в сладкишите си.

Жасмин

жасминЖасминът е най-ароматното цвете в света. Неговият интензивен аромат е любим на много хора. Освен че се употребява в козметиката, цветята на жасмина имат ядивна функция.  Ароматното растение се използва в напитки, замразени млечни десерти, бонбони, печива, пудинг и др.

Хибискус

хибискусНяма как да не се забележи красотата на това растение. Според проучвания всички сортове на цветето са годни за консумация, но трябва да се внимава, тъй като има много хибриди, които са отровни. Чаят от хибискус намалява риска от сърдечни заболявания и намалява кръвното налягане. Често е използван при депресия и за намаляване на теглото.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА