Цената на едро на брашното тип “500” у нас е средно 0,80 лв/кг за периода 6 – 13 април 2016 г., сочат данни, публикувани от земеделското министерство. В различните области на тържищата стойностите варират от 0,61 лв./кг до 1,01 лв/кг, като най-ниски цени са регистрирани във Враца, а най-високи в София. В осем от областните центрове се отчита понижение на стойностите в рамките на 1,1 – 7,9% (Плевен) на седмична база, докато в други пет брашното поскъпва с между 1,0% и 2,7% (Кърджали).
В търговските вериги брашното варира на цени от 0,95 лв/кг (във Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен и Смолян) до 1,13 лв./кг (в Перник). За седмица брашното в област София поскъпва с 10,1%. Средната стойност в големите вериги у нас е 1,00 лв./кг.
В другите търговски обекти цените са между 0,95 лв/кг във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен и 1,20 лв./кг в София. Спрямо седмица по-рано промяна в стойностите има само в две области -ръст с 1% във Варна и с 4,5% в София. Това е причината средната цена за страната в тези обекти да се увеличи с 1% на седмична база, до 1,06 лв./кг.
Цените на брашното в големите супермаркети са с 0,05 лв/кг по-ниски от тези в по-малките магазини, сочат обобщени данни за България. В Смолян разликата нараства до 0,18 лв/кг. Само във Варна, Русе и Търговище предлагането на продукта в другите търговски обекти е на по-ниски цени в сравнение с веригите. Разликата е с до 0,04 лв./кг.