До 390 лв./дка инвестиции за производство на шафранов минзухар

shafran
Автор: Агрозона
Споделена51

Първоначалните разходи за засаждане на декар шафранов минзухар са между 180 лв. при малки луковици и 390 лв. при най-големите. Според експерти обаче е добре да се направи комбинация между различни размери луковици, каза за „Агрозона“ Хасан Тахиров, председател на Асоциацията на производителите на шафран в България.

Цената на килограм луковици, в който има около 260 бр. луковици с тегло 3 г струва 18 лв., което прави приблизително 14,4 ст./луковица. Средните по големина луковици струват около 29 ст., а най-големите се продават за 39 стотинки. Около 10 дка си заслужава да бъдат засадени, за да има стопанска полза от дейността, а печалбата идва на 3-та година. Около 2 кг сух цвят е добивът от декар. Единственият търговец на сертифицирани шафранови луковици у нас е Асоциацията на производителите на шафран. Разсадът за подправката е произведен в Холандия. Качествените шафранови близалца се получават, когато растението достигне възраст от 3 години, каза още Хасан Тахиров.

шафран
Испания е най-големия производител на шафран в Европа.

Пазарната реализация на шафрана не е проблем, казва Тахиров. На пазара у нас 10 мг накълцан струва 6 лв., но според експерта истинският е на цели близалца. Най-ниската цена на килограм биологично производство е 10 000 лева. Сезонът на засаждането започва от 1 юли до септември, а октомври-ноември е беритбата. В Западна Европа изкупната цена на шафрана, получен от конвенционално отглеждани растения започва от 1400 и достига 3300 евро за кило.

Има 60 вида шафран, но сертифицирани за отглеждане в ЕС са само 4 от тях и те могат да получат финансиране за отглеждане.

6 коментара “До 390 лв./дка инвестиции за производство на шафранов минзухар

 1. Ели

  Стана ми интересно,Много ли е трудоемко отглеждането на шафран,имам интерес по темата и трябва да се запозная с засяване,отглеждане и тн.

 2. Валентин

  Доста интересно разполагам с около 4дка плодородна земя колко броя луковици ще са ми нужни на декар и цена на луковицата и имали смисъл да го правя доходно ли е това изобщо Благодаря ви

 3. Владимир Найденов

  Интересувам се за отглеждане и закупуване !

 4. Владимир Найденов

  Имали климатични изисквания ?

 5. PETAR NIKOLOV

  Отглеждам 1000бр

 6. Валентин Дженков

  Засял съм пробно 1000 луковици

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *