Златните медали на Месомания 2024: Вижте кои са най-добрите месни продукти

Мариана Климентиева
Мариана Климентиева
4 Минути

Наградите на АМБ отличиха най-добрите производители

Месомания 2024 раздаде златните си медали на специална церемония в Интер Експо Център (ИЕЦ). Отличията се присъждат от Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ) за качествени и оригинални пазарни продукти, представени от фирмите-участнички.

„Златният медал и диплом“ на Месомания е най-разпознаваемата и чакана награда от производителите на месо и месни продукти у нас, тъй като е знак за безупречно качество, стандарти за производство и/или високо ниво на продуктова иновация. Победителите се избират от специална комисия от експерти в бранша.  Тази година журито беше още по-взискателно, тъй като наградите са юбилейни – по повод 30-годишния рожден ден на Асоциацията на месопреработвателите в България,” каза председателят на УС на АМБ Атанас Урджанов.

„Конкурсът е мост между традициите, иновациите и съвременните потребности на обществото, което предизвиква производителите да предлагат не само качествени, но и устойчиви продукти, удовлетворяващи нарастващия интерес на българския пазар“, подчерта инж. Павлина Лилова от АМБ-член на експертното жури.

По думите й всеки от отличените продукти с гордост може да бъде предложен на всяка трапеза, по всеки повод и за всеки вкус.

На Месомания тази година бяха отличени Сурово-сушения салам “Милано” на „Актуал“ ООД и серията „Орехите DELI” на „Белла България“ АД – Пуешко филе слайс 120 г, Свинско филе слайс 100 г, Шунка класик слайс 120 г и Бекон слайс 100 г. „Биляна Мес“ ЕООД получи награда за Свинския си суджук, Свинска луканка и „Петрохан“, а „Вълчовци“ ЕООД – за Еленски бут, Свински врат по еленски и Филе по еленски.

„Еко Мес“ ЕООД грабна вниманието на журито с Горски шпек “Родопа Пазарджик” слайс, Домашен сушеник и с печените си свински уши. „Елко Мес ООД впечатли с Родопски салам и Кълцано мезе. „Енола Мес“ ООД грабна златни медали за Кебапче – заготовка от раздробено месо от свине, “Петрохан” – сурово-сушен непресован колбас и Шпек “Деликатесен” – варено-пушен месен продукт от раздробено месо. С три наградени продукта си тръгна от Месомания и „Аполо“ ООД – Клон Монтана.

Със златни медали бяха отличени Бавно готвени свински ребра с билки, Телешка глава в шкембе и Бавно готвено патешко бутче в билки.

„Диана МИ“ ЕООД грабна приз за своите  Кренвиши с прясно мляко, а „Плевен мес“ ООД – за Серията „Цър Пър“ (кюфте, кебапче и Мераклийска наденица) и Кайлъка – Жътварски колбас,  Петрохан Класик и Шпек Класик.

„Ресторанти Добревски“ ООД получи приз за Кайзер пастърма – биволска и за Сурово-сушен телешки суджук/сушеница, а „Елена Еко Мес“ – за Суджук по Еленски. „Еленски балканджии“ ЕООД застанаха сред наградените със своя Еленски бут, Луканка “Марков камък” и Балканджийски деликатес.

Със златни медали и диплом от Месомания 2024 бяха наградени иновативните продукти от нова подобрена кръстоска породи на „Голямо Враново Инвест“ АД – Серията Млени меса „Черен ангел“ – кюфте, кебапче и сурова наденица.

Месомания е най-голямото изложение на месни продукти и производители от цялата страна, част от петте международни хранителни изложения в Интер Експо Център – „Пътят на млякото“, Булпек“, „Интерфууд & дринк“. Организатор е Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ), с подкрепата на Министерството на земеделието и храните и ДФ „Земеделие“.

Припомняме, че от 13 до 16 ноември в изложбения център се представиха повече от 500 изложители от всички сегменти от хранително-вкусовия сектор. В хранително-вкусовата индустрия оперират над 6 хиляди преработвателни предприятия, които осигуряват повече от 1,6 млрд. лв. от брутния вътрешен продукт на страната и дават заетост за близо 90 000 души.

Мариана Климентиева е магистър по „Журналистика“ в Софийски университет "Климент Охридски". Кариерата ѝ започва през 2004 г. Работила е за водещи печатни и онлайн издания, сред които в."Телеграф", в."Монитор", stolica.bg, economic.bg. Специализира в ресори като земеделие, икономика и актуални новини, като се стреми винаги да поднася задълбочена и обективна информация. В Аgrozona приоритет са й теми, свързани със съвременните тенденции в земеделието, устойчиво развитие, иновации в аграрните технологии и европейски политики за селските райони.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама