Българско свинско месо от подобрена хибридна порода ще представят на Месомания 2024

Мариана Климентиева
Мариана Климентиева
4 Минути

Нова кръстоска породи, демонстрации по транжиране, дегустации, филм и какво ли още не очакват посетителите на най-голямото от 5-те хранителни изложения

МЕСОМАНИЯ тази година няма да е само изложение и със сигурност няма да бъде традиционния форум на месопреработватели от цяла България. Събитието от 13 до 16 ноември в Интер Експо Център – София обещава зрелищен спектакъл на иновациите и традициите в бранша, които стоят зад създаването на най-добрите месни продукти и деликатеси от цялата страна и чужбина. МЕСОМАНИЯ е най-голямото от петте международни хранителни изложения в изложбения център – Пътят на млякото“, Булпек“, „Интерфууд & дринк“ и се организира от Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ), с подкрепата на Министерството на земеделието и храните и ДФ „Земеделие“.

За първи път, по време на МЕСОМАНИЯ 2024, АМБ ще представи българско свинско месо от подобрена кръстоска на източнобалканска свиня (стара българска местна порода свине) и други традиционни породи, като „черен ангел“. Новата хибридна суровина вече е в производството на Свинекомплекс „Голямо Враново инвест“, Русе и ще бъде представена още в деня на откриването от проф. Алекси Стойков ‒ един от доайените на свиневъдството в България и проф. Десислав Балев – зам.-ректор на Университета по хранителни технологии, гр. Пловдив. Събитието ще събере професионалисти и ценители от 11:30 ч. в семинарна зала 5 на ИЕЦ.

„Месото се характеризира с фина и деликатна мраморна структура, съдържаща  вътрешномускулни мазнини, което го прави крехко и сочно при всякаква термична обработка“, издаде в аванс д-р Диляна Попова, изпълнителен директор на Асоциацията на месопреработвателите в България.

Веднага след презентацията ще се проведе демонстрация по транжиране от шеф Лъчезар Лачев, а всеки, който иска да опита от новата хибридна порода свинско месо, ще има възможност да го направи от ароматно изпечените филенца на скарите пред Зала 2.

Как се произвежда един от най-обичаните малотрайни колбаси – Камчия – и тайните на майсторската обработка на месо са показани в специален филм: „Ръководство към успеха – от Университета до практиката“, който може да бъде видян на щанда на АМБ в Зала 1 в четирите дни на изложението. Лентата е заснета в производствената база на Катедра „Технология на месото и рибата“ в Университета по хранителни технологии и показва подготовката на бъдещите кадри в индустрията.

На щанда на АМБ ще можете да намерите и специализирана литература в областта на месопреработката, в полза на професионалисти и любители.

МЕСОМАНИЯ 2024 ще събере от 13 до 16 ноември месопреработватели от цяла България. На щандовете на производителите в ИЕЦ ще видим голямо разнообразие от качествени продукти от българско месо, създадени по иновативни или традиционни рецепти, с изпитани технологии на производство. Участници в МЕСОМАНИЯ тази година са големи, малки и средни месопреработватели, фирми за машини за производството, етикетиращи машини, опаковки, софтуери, консултантски компании, специализирани автомобили и др. Цялата палитра от продукти и услуги за сектора, и най-вече – вкусните месни продукти и деликатеси очакват многобройните посетители – от търговци, дистрибутори, вносители, производители до хилядите потребители от всички възрасти.  

Работно време за посетители: от 10:00 до 18:00 часа.

Билети можете да закупите от тук. Вход свободен за ученици и студенти срещу представяне на ученическа карта или студентска книжка.

Мариана Климентиева е магистър по „Журналистика“ в Софийски университет "Климент Охридски". Кариерата ѝ започва през 2004 г. Работила е за водещи печатни и онлайн издания, сред които в."Телеграф", в."Монитор", stolica.bg, economic.bg. Специализира в ресори като земеделие, икономика и актуални новини, като се стреми винаги да поднася задълбочена и обективна информация. В Аgrozona приоритет са й теми, свързани със съвременните тенденции в земеделието, устойчиво развитие, иновации в аграрните технологии и европейски политики за селските райони.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама