Животновъдът Николай Димов: Сега съм повече зърнопроизводител, намалих драстично стадата

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Особено плачевна е ситуацията в млечното направление, коментира фермерът

Николай Димов е известен животновъд, който от дълги години отглежда във фермата си месодайни породи говеда. „Намалих стадото, самата ситуация днес го изисква“, сподели той през Агрозона. Днес в стопанството на известният животновъд могат да се видят само животни от иранското стадо, което е с отлична генетика, разказва той. „Ако се отвори възможност да се печели, може и да се върнем. Базите си стоят, има наличен и пасищен ресурс, който трябва да се усвоява, защото е грехота да стои така“, казва с тъга Николай Димов.

В момента животните в стадото на Димов са около 120-130 глави. „Мъчим се да оцеляваме, трудно е! Тази година почти навсякъде ще бъде на загуба, иначе резултатите се виждат. Особено плачевна е ситуацията в млечното направление. Там виждаме какво се случва – фермерите работят на загуба, печелят търговските вериги“, коментира още Димов.

Днес той с лека тъга признава, че вече е по-голям зърнопроизводител, отколкото животновъд. „Направил съм и поливни системи, които носят рентабилност, но и там е плачевно състоянието по отношение на вадене на разрешителни за водоползване. Голяма трагедия! През тази година ми е наложена санкция, защото съм ползвал повече вода, отколкото ми е разрешено в разрешителното, а аз взимам повърхностна вода от язовир Малко Шарково. Тази вода отива в реката и заминава в Турция. Защо трябва да ми налагат санкция, че съм ползвал 10 хил. кубика повече?“, задава логичният въпрос Николай Димов.

Фермерът е категоричен, че не иска да участва в помощта за напояване, която е в размер на 16 млн. лв. и дори е взел решение да не прави повече проекти заради постоянното напрежение около проверки и административни тежести, на което са подложени стопаните у нас.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА