“Все повече земеделци в Пазарджишко се ориентират към отглеждането на царевица и тритикале за зелена маса, с която да се захранват централите за биогаз в региона”. Това съобщава Иван Кабуров, земеделски производител от Пазарджик. Според него изборът на царевицата за получаването на този вид продукт е предпочетен, защото тя е най-евтината култура като източник на суровина, пише Фокус. Той допълва, че 4-5 тона силажна маса от декар е нормален резултат. А пет тона добив е икономически изгоден за влагане в конвейера за производството на биогаз и е постижимо. Фермерът Кабуров обясни, че добивите от царевицата се съхраняват в халета, тя ферментира и се получава силаж. Именно той се предава на централите, произвеждащи биогаз, благодарение на налични там бактерии. Получава се електричество, от което се получава зелена енергия. Този биогаз се произвежда в Пещера и около Пловдив. Това са скъпи съоръжения. Изграждането им струва над 6 млн. евро.
Биогаз е горивен газ, който се получава при организирана ферментация на биологични продукти в анаеробна среда. За производството на биогаз могат да бъдат използвани селскостопански отпадъци, органични отпадъци от хранително-вкусовата промишленост, както и целенасочено отгледани енергийни растения (като смес царевица и кочан, силажи от фуражно цвекло, треви, слънчоглед, ръж и др. С тези органични материали, се извършва контролираното захранване на биогаз-инсталацията.