Зеленото сирене и Куртовата капия са сред българските традиционни храни, представени на изложението “Тера Мадре Балкани 2016”, което започна днес. Тази година то се провежда в столицата на Албания Тирана под мотото “Да поставим фермерите на първо място”. 350 делегати представят 13 страни – България, Босна и Херцеговина, Хърватска, Кипър, Гърция, Косово, Черна Гора, Македония, Румъния, Сърбия, Турция, Италия и Албания.
На българския щанд ще присъства зеленото сирене от с. Черни Вит. Сдружение за възраждане на българското зелено сирене се опитва да патентова наименованието и след това да защити млечния продукт в ЕС, каза пред Агрозона Цветан Димитров, член на Президиум за запазване на традиционния продукт зелено сирене. То е естествено- плесенно и уникално по своя начин на заразяване с плесен. Отлежава и ферментира в дървени съдове.
На събитието ще се представят и местни продукти от Куртово Конаре. Куртовска капия и доматът Голям Бабин са сред най-характерните за района храни. Голям Бабин (розов домат) се отличава с големите си размери и с това, че е характерен единствено за региона. Куртовската капия също се отличава със своите размери. Тя е едра, висяща, дълга и двустранно сплесната.
На изложението ще се покаже още автохтонната порода източна балканска свиня, лютеници, приготвени по стари рецепти, както и сол, добита от Атанасовското езеро