Зехтинът поскъпна значително в Европа

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Британското издание Financial Times анализира скока на цената на зехтина в Европа. За периода от януари до ноември 2015 година собствениците на магазини са похарчили допълнителни 231 милиона евро за зехтин, според анализаторите на американската маркетингова компания IRI.

Цените на едро на най-висококачествения зехтин скочиха след избухналото по маслиновите насаждения в Южна Италия заболяване. В следствие на това пострадаха най-малко милион маслинови дървета. Обемът на реколтата в Италия през 2015 година намаля и бе регистриран 25-годишен минимум. През стопанската 2014/2015 година в света добивът падна с 26% до 2,4 милиона тона. В Италия и Испания той се съкрати почти наполовина.

За сметка на това реколтата в Тунис бе пет пъти по-добра и страната стана втора в света по износ след Испания. През 2014/2015 година Тунис изнесе 303 хиляди тона зехтин от произведените 340 хиляди. Година по-рано в Тунис се произвеждаха 70 хиляди тона. През декември един тон зехтин се търгуваше за 4190 долара, предава БГНЕС.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА