Засилват проверките на горски служители в цялата страна

Кирил Александров
Кирил Александров
2 Минути

Проверките от горските служители на територията на цялата страна ще бъдат засилени. Това стана ясно днес по време на среща на ръководството на Изпълнителна агенция по горите, на която присъстваха министърът на МЗХГ Румен Порожанов и зам.-министър Атанас Добрев.

По време на срещата бяха набелязани мерки за решаване на проблемите, свързани с контрола по  добива и транспорта на дървесина.

Въпреки предприетите действия проблемите със здравословното състояние на иглолистните култури се задълбочават и площите със съхнене се увеличават ежедневно. За решаването на проблема е необходимо активното съдействие на всички собственици на гори, както и облекчаване на административната процедура за усвояване на увредената дървесина,  констатираха експертите.

„Проблемът със здравословното състояние на иглолистните култури е от голяма икономическа и обществена значимост, което налага предприемане на спешни съвместни действия от всички заинтересовани страни –  собственици на гори и държавни институции“, подчерта инж. Григор Гогов.

Изпълнителна агенция по горите е реагирала незабавно на възникналия преди година и половина проблем, свързан със съхненето на иглолистните култури. Тревожната тенденция е с различна интензивност и се наблюдава предимно в културите, създадени под 700 м. надморска височина, които са на възраст 20-60 години. Веднага след констатиране на симптомите експерти от ИАГ, Института по гората и Лесотехническия университет проведоха две лесопатологични обследвания в засегнатите райони, на база на които се предприеха неотложни административни и организационни мерки за ограничаване на тяхното разпространение и приоритетно усвояване на увредената дървесина, предават от пресцентъра на ИАГ.

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements