В много материали за диетично и здравословно хранене пише да се избягват въглехидратите и мазнините. Истината обаче е, че те не са препоръчителни в големи количества, но умерената им консумация е нещо, от което тялото се нуждае.
Картофите, които се отбягват в диетичните режими, всъщност снабдяват тялото с фибри, калий, желязо, витамин В6 и калций.
Относно въглехидратите – те хранят мозъка, нервната система и мускулите. Въпросът е в това приоритетно да избирате качествени източници на въглехидрати като пълнозърнести храни вместо силно преработени продукти.
Мазнините също са елемент в храната, от който много хора бягат. Да, в прекомерно количество могат да доведат до покачване на теглото и дори здравословни проблеми, но тялото ни е устроено така, че да има нужда от мазнини. Има например витамини, които се усвояват само благодарение на мазнини, т.н. мастноразтворими витамини. Освен това в много случаи нискомаслените продукти всъщност съдържат други съставки, нерядко и захар, които да заместят мазнините. Както и въглехидратите – мазнините е важно да идват от правилните източници – ядки, семена, зехтин, маслини.
Друга храна, около която има противоречиви мнения, е царевицата. Ако тя е с органичен произход, всъщност е здравословно допълнение към храната, което ще допълни менюто с фибри, протеини, витамини и минерали.