Зърното продължават да поевтинява

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Поевтиняването на цените на основните зърнени контракти по световните борсови пазари продължи и през тази седмица. Отвъд Океана хлебната пшеница поевтиня с 4 долара до 323 щ.д./тон, тази във Франция отново свали 6 евро до 293 евро/тон. Само в Украйна пшеницата добави 5 долара към старата си доста ниска цена и достигна 295 щ.д./тон. Котировките на руската пшеница леко поевтиняха с 2 долара до 303 щ.д./тон. Трендът при царевицата е по-колеблив – в САЩ понижение с 3 долара до 306 щ.д./тон, във Франция минус 5 евро до 288 евро/тон, в Русия плюс 3 долара и 256 щ.д./тон, съобщават от Софийската стокова борса.

Цената на ечемика във Франция, която преживя чувствително снижение за последния месец, сега продължи по-леко с минус 5 евро до 270 евро/тон, в Русия старите цени най-сетне се раздвижиха с плюс 2 долара до 274 щ.д./тон.

Рапицата на Euronext, която следваше синусоидална крива, тази седмица слиза отново надолу с рекордните минус 34.25 евро до нива от 534.75 евро/тон. Цената на нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам, също се устреми чувствително надолу и загуби 40 долара от цената си до 1220 щ.д./тон, а тази на рафинираната захар се опитва да компенсира декемврийските загуби с плюс 7.20 долара, достигайки до 546.50 щ.д./тон на борсата в Лондон.

В подкръг „Зърно“ на Софийска стокова борса АД котировките са предимно за предлагане. Цената „продава“ на хлебна пшеница от производител е на начална цена от 630 до 730 лв./тон, тази на фуражна пшеница е 570 лв./тон, а царевица – на 560 лв./тон. Има заявки за покупка на маслодаен слънчоглед от място на 920 -930 лв./тон. Всички цени са без ДДС.

В подкръг „Хранителни стоки” цените на основните стоки са като обичайните, продължава предлагането на зрял фасул в чували на 2398.00 лв./тон и на слънчогледово олио в бутилки на 3.50 лв./л.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА