Зърнените пазари отбелязват рязък скок през юли

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Зърнените пазари отбелязаха рязък скок през последния месец, движени нагоре от тревожни новини за реколтата от царевица в САЩ, както и за понижените прогнози за добивите в основните износители от черноморския регион – Русия, Украйна и Казахстан.

Само за месец фючърсите на царевицата с доставка през юли добавиха над 26% към стойността си на борсата в Чикаго. Това повлече и цената на пшеницата с 28% нагоре , тъй като последната се ползва и като заместител на царевицата за фураж. Търгуваните вече повече от месец фючърси за черноморска пшеница с доставка през септември се раздвижиха през първите дни на юли и поскъпнаха рязко до USD 278/тон от USD 255/тон.

Макар и с по-слаб темп, увеличение на цените се наблюдаваше и в Европа. На пазарите в Париж и Лондон хлебната и фуражната пшеница поскъпнаха съответно с 8,5% и с 8%.

Прогнозната цена на царевицата е в диапазона USD 6,90-7,00 за бушел. Въпреки значителните поражения върху реколтата в САЩ, световният баланс показва изпреварващ потреблението ръст в производството на царевица, който ще доведе до увеличаване на крайните запаси с малко над 4 млн. тона спрямо 2011/12 г.

Слабата реколта на пшеница в основните страни-износителки от черноморския регион ще задържи цените високи. По оценки на USDA световното производство на пшеница спада с 30 млн. тона през 2012 г. спрямо година по-рано, докато потреблението се свива едва с 15 млн. тона, което ще доведе до съответното намаляване на крайните запаси. Прогнозните цени на пшеницата са в диапазона USD 7,70-7,90 за бушел.

Нужно е да се отбележи, че в момента пазарът се движи изцяло от климатични фактори, но при индикации за забавяне на световната икономика и задълбочаване на дълговата криза, цените ще слязат под прогнозните нива.

Пониженият експортен потенциал в черноморския басейн в съчетание с високите цени и добрата реколта в България създават отлични предпоставки за износ пред българските зърнопроизво-дители.

Източник: Институт за пазарна икономика (ИПИ)

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама