Зърнените култури „изяждат“ малко повече от половината (50,2%) от световното потребление на торове с добър баланс на хранителни вещества (азот, фосфор, калий). Използвани са хранителните елементи в следните количества: 102,500,000 тона азот (N), 45.9 млн. тона фосфор (Р205), 33.5 млн. тона калий (К20). Това сочат данни на Световната асоциация на торовете.
Сред зърното при царевицата има най-висока консумация на тор (17%), следва пшеница с 15,4% и ориз с 13,8%, пише agronews.gr. Глобалното използване на торове за маслодайни семена и разсад възлиза на 23,2 милиона тона, което представлява 12,8% от световното потребление. Овощните дървета заедно със зеленчуците представляват 16,1% от световния пазар на торове.
Въпреки това на национално равнище съществуват значителни разлики в разпределението на на торове в сравнение със световното разпределение. Това е поради използването на различни техники и потребности за култивиране на всяка страна. Например, при сравняване на петте най-големи пазара, резултатите сочат, че в Китай най-високата употреба на торове е при плодовете и зеленчуците (37%), в Индия – при ориза (29%), царевицата е водеща в САЩ (55%), в цяла Европа – пшеницата ( 26%) и в Бразилия – соята (40%).
Употребата на азот, фосфор и калий в световен мащаб се различава също значително между културите. Зърнените култури имат по-голяма нужда от азот, докато соята например се нуждае от фосфор. От повече азот, според проучванията имат нужда царевицата, пшеницата и оризът. При плодовите дръвчета и зеленчуците се наблюдават високи изисквания към фосфора.
По същия начин разпределението на калий е диференцирано. Зърното, например използва 35.5% от световното потребление на веществото, 14.4% е дяла на царевицата, 11.1% за ориза и 7.4% за пшеницата. При соята, овощните дървета и градинарство се наблюдава висока употреба на калий.