Зърнените култури “изяждат” над 50% от торовете в света

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Зърнените култури „изяждат“ малко повече от половината (50,2%) от световното потребление на торове с добър баланс на хранителни вещества (азот, фосфор, калий). Използвани са хранителните елементи в следните количества: 102,500,000 тона азот (N), 45.9 млн. тона фосфор (Р205), 33.5 млн. тона калий (К20). Това сочат данни на Световната асоциация на торовете.

Сред зърното при царевицата има най-висока консумация на тор (17%), следва пшеница с 15,4% и ориз с 13,8%, пише agronews.gr. Глобалното използване на торове за маслодайни семена и разсад възлиза на 23,2 милиона тона, което представлява 12,8% от световното потребление. Овощните дървета заедно със зеленчуците представляват 16,1% от световния пазар на торове.

Въпреки това на национално равнище съществуват значителни разлики в разпределението на на торове в сравнение със световното разпределение. Това е поради използването на различни техники и потребности за култивиране на всяка страна. Например, при сравняване на петте най-големи пазара, резултатите сочат, че в Китай най-високата употреба на торове е при плодовете и зеленчуците (37%), в Индия – при ориза (29%), царевицата е водеща в САЩ (55%), в цяла Европа – пшеницата ( 26%) и в Бразилия – соята (40%).

Употребата на азот, фосфор и калий в световен мащаб се различава също значително между културите. Зърнените култури имат по-голяма нужда от азот, докато соята например се нуждае от фосфор. От повече азот, според проучванията имат нужда царевицата, пшеницата и оризът. При плодовите дръвчета и зеленчуците се наблюдават високи изисквания към фосфора.

По същия начин разпределението на калий е диференцирано. Зърното, например използва 35.5% от световното потребление на веществото,  14.4% е дяла на царевицата, 11.1% за ориза и 7.4% за пшеницата. При соята, овощните дървета и градинарство се наблюдава висока употреба на калий.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА