Кукуригането и миризмата на тор стават защитени във Франция

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Селскостопанските звуци и миризми няма да могат да се атакуват в съда от страна на недоволни граждани

Френските сенатори окончателно одобриха закон, предложен след няколко гръмки конфликта между селски жители и почиващи или наскоро преместили се на село граждани. Законът за така нареченото „сензорно наследство” трябва да охлади желанието на гражданите за съдебни жалби към селските си съседи-стопани на селскостопански животни.

Буйният петел Морис, в частност, попадна на главните страници на вестниците през 2019 г след като съдът в Западна Франция отклони предложението да го застави да мълчи, когато такава претенция предявиха граждани, които са си купили вила в съседство с Морис, съобщава сайтът france24.com.

Хиляди хора тогава подписаха петиция „Спасете Морис” и съдията, в края на краищата, прие решение в полза на петела.

В друг случай, също през 2019 г, жена от региона Ланд е била привлечена в съда от нов съсед, на когото му омръзнал шумът от гъските и патиците в двора й. Съдът на региона по аналогичен начин отклонил претенцията.

„Животът в селските местности предполага приемането на някои непритности”, – коментира Жоел Жиро, правителствен министър, който отговаря за селския живот.

Камбанките на овцете и кравите и миризмата на кравешки тор, кукуригането на петлите, звукът от щурците и работата на тракторите сутрин сега се смятат за част от природното наследство на Франция, гласи законодателството на страната. А вечно недоволните граждани ще трябва да лекуват неврозите си при лекари, вместо да се опитват да преследват съдебно селяните.

 

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама