Зърнената реколта в Европа отново застрашена от суша

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

Надеждите на европейските анализатори за добър сезон за зърнопроизводството в страните от ЕС може да не се оправдаят

Някои райони на Франция, Италия и Испания и през тази година отбелязват периоди на сериозна суша, но последствията за новата реколта зърнени култури са все още незначителни, коментират от портала Agrarheute.

Агенцията за мониторинг на Европейския съюз (MARS) заяви в своя февруарски доклад, че липсата на дъжд в части от Южна Европа вреди на културите преди пролетния вегетационен период.

Миналото лято Европа преживя тежка суша с огромни последици, особено за реколтата от царевица. Сега сухото време през миналия месец поражда опасения в няколко европейски страни, че водоснабдяването няма да се възстанови тази година.

В Испания и Италия проблем за посевите са постоянно ниските нива на водата в резервоарите и липсата на снежна покривка в планините (особено в Северна Италия). Тази вода е необходима за пролетно и лятно поливане. „Нивата на водата в резервоара остават тревожно ниски в централна и южна Испания“, се съобщава в доклада на MARS. „В Италия има остър недостиг на валежи в северозападните региони, където почвената влага все още не се е възстановила от миналогодишната суша.“

Във Франция, най-големият производител на зърно в ЕС, дефицитът на дъжд все още не се разглежда като заплаха, след като някои региони претърпяха излишък на дъжд през ранната зима. Земеделският орган FranceAgriMer съобщи миналия петък, че почти всички зимни зърнени култури са в добро състояние, като сеитбата на пролетния ечемик върви по-бързо от обикновено.

„Опасността от суша във Франция обаче поставя под въпрос потенциала на новата реколта. Дъждовете ще бъдат много важни през следващите седмици след изключително сух февруари“, коментират анализаторите на Agritel.

В началото на февруари 2023 г. европейската аналитична компания Strategie Grains повиши прогнозата си за производството на мека пшеница в Европейския съюз през тази година, като посочи относително добри условия за растеж.

Strategie Grains очаква производството на мека пшеница в ЕС да бъде 129,7 млн. тона през 2023/24 г. в положителния сценарий, в сравнение със 129,3 млн. тона през януари и първоначална прогноза от 128,7 млн. тона през декември, се казва в доклада за зърното. Това би било с повече от 3% повече от производството през 2022/23 г., което беше оценено на 125,6 млн. тона.

Въпреки това, както при MARS, Strategie Grains съобщава, че условията във Франция и Испания са много сухи, въпреки че анализаторите казват, че е твърде рано да се понижават очакванията за печалба.

Очакваният растеж на реколтата може да помогне за увеличаване на износа на пшеница от ЕС през следващия сезон, се казва в доклада. Консултантската фирма каза, че конкуренцията при износа през настоящия сезон може да остави ЕС с относително големи запаси, преди да пристигне следващата реколта.

Strategie Grains намали прогнозата си за текущия износ на мека пшеница от ЕС през 2022/23 г. с 1,7 милиона тона до 30,1 милиона тона, но повиши прогнозата си за износ за 2023/24 г. с 0,4 милиона тона до 30,6 милиона тона. „Очакваме европейското зърно като цяло да се сблъска със силна конкуренция от Русия и Австралия на експортните пазари през остатъка от сезона, докато вносната украинска пшеница и царевица продължават да постъпват в Европа“, се казва в изявление на Strategie Grains.

 

 

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА