Проблемите на бранша се задълбочават
Поради пряката агресия на врага Украйна загуби 30% от добитъка си. Падащи цени, прекъсване на веригите за доставки и така нататък – всичко това създава големи проблеми, коментира Василий Стефурак, ръководител на обществената организация Асоциация на овцевъдите пред украински медии.
„Често подчертавам, че ако зърното може да бъде в склада две или три години, то животното не може да изкара там и два дни. Това са живи същества. По същия начин на границата камионите със зърно могат да стоят и да чакат да бъдат пропуснати, докато с животните трябва да се работи всеки ден“, отбелязва Василий Стефурак.
Според него днес животновъдите не могат да изнасят говеждо и агнешко месо. Разликата „преди“ войната и „след“ е затворените граници и ситуацията все още не се е променила. Но Украйна успешно продължава да внася месо от Европа.
„За да можем да изнасяме месо, ни трябва кланица с евро номер. Там говорим за цял цикъл на правилно клане, което го няма в Украйна. В крайна сметка кланицата е не само място за клане на животни, но и предписан цял процес на работа с екологичен компонент и т.н.“, казва Василий Стефурак.